آشنایی با دارو های غیر استروئیدی در عمل کاتاراکت
در زمان قبل، حین و بعد از عمل کاتاراکت از دارو های مختلفی از جمله آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد التهابی استروئیدی و غیراستروئیدی، مسکن ها و … استفاده می شود. در ادامه درباره نقش داروهای غیر استروئیدی در عمل کاتاراکت بیشتر توضیح خواهیم داد.
کاتاراکت (آب مروارید)
آب مروارید یا کاتاراکت عبارت است از کدورت یا مات شدن عدسی چشم که ممکن است در هر سنی در یک یا دو چشم و به علل مختلفی دیده شود. بر اساس ناحیه ای از عدسی چشم که گرفتار شده است سه نوع شایع کاتاراکت عبارت اند از: هسته ای، قشری و تحت کپسول خلفی. شدت اختلال بینایی بستگی به اندازه، تراکم و محل آن در عدسی دارد. از تظاهرات بالینی کاتاراکت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تاری دید بدون درد
- فرد حس می کند محیط اطرافش تار شده و عینک او نیاز به پاک کردن دارد.
- تغییر رنگ ها
- کاهش میزان دقت بینایی
مواردی که به آنها اشاره شد بخشی از علائمی می باشد که فرد مبتلا به آب مروارید حس خواهد کرد.
نقش دارو های غیر استروئیدی در عمل کاتاراکت
قبل از ترخیص بیمار، نکات ضروری در خصوص مراقبت از چشم، استفاده صحیح از دارو ها، علائم بروز عوارض بعد از عمل و دستیابی به مراقبت های فوری به صورت کتبی و شفاهی به وی گوشزد گردد که آنها را در غالب دستورات عمل بیان می نمایند.
به بیمار شرح داده می شود که پس از انجام عمل، درد مختصری دارد و می تواند در صورت لزوم از ضد درد های ضعیف تجویز شده از جمله استامینوفن استفاده نماید از نقش داروهای غیر استروئیدی در عمل کاتاراکت و کاهش التهاب پس از عمل نمی توان به سادگی گذر کرد، در نتیجه از ضد التهاب ها و آنتی بیوتیک ها به صورت قطره و پماد قطعا استفاده خواهد شد.
آشنایی با انواع داروهای غیر استروئیدی در عمل کاتاراکت
دارو های ضد التهابی را می توان به دو دسته استروئیدی (کورتونی) و غیر استروئیدی (غیر کورتنی) تقسیم بندی کرد. نقش داروهای غیر استروئیدی در عمل کاتاراکت، کاهش التهاب، درد و تب احتمالی می باشد. انواع دارو های غیر استروئیدی شامل موارد ذیل می باشند:
- دیکلوفناک
- آسپرین
- ایبوپروفن
- پیروکسیکام
- سلکوکسیب
توجه داشته باشید که قبل از انجام عمل در صورت وجود هرگونه بیماری زمینه ای به چشم پزشک خود اطلاع دهید. نقش داروهای غیر استروئیدی در عمل کاتاراکت بسیار مهم می باشد اما در صورت وجود بیماری قلبی-عروقی، وجود هرگونه زخم گوارشی از قبیل زخم معده، احتمال خونریزی ضمن عمل باید از مصرف دارو های غیر استروئیدی در عمل کاتاراکت پرهیز کرد.
همچنین اگر چنان چه داروی خاصی از جمله وارفارین مصرف می کنید نیز باید به منظور جلوگیری از بروز هرگونه تداخل دارویی به پزشک و یا پرستار خود اطلاع دهید.
درمان جراحی کاتاراکت
به منظور درمان طبی آب مروارید، دو روش پیشگیری و جراحی وجود خواهد داشت. از روش های پیشگیری می توان به کنترل قند خون در افراد دیابتی، کنار گذاشتن دخانیات از جمله سیگار، استفاده از عینک های آفتابی طبی اشاره کرد. به طور معمول در صورتی که اختلال بینایی بیمار در حدی نباشد که مانع از انجام دادن فعالیت های عادی وی شود، جراحی انجام نمی گردد.
بنابراین وضعیت دید و سطح عمل کرد بیمار، معیار های اولیه تصمیم گیری برای عمل جراحی محسوب می شوند. عمل کاتاراکت از جراحی های شایع می باشد که معمولا به صورت سرپایی انجام شده و بیمار 30 دقیقه پس از جراحی می تواند ترخیص شود.
معمولا این عمل جراحی با ایجاد بی حسی موضعی، برش زخم کوچک ( برش شفاف در قرنیه) و طراحی لنز و جایگذاری عدسی های دقیق و حساس صورت می گیرد. نقش داروهای غیر استروئیدی در عمل کاتاراکت معمول می باشد اما با وجود عارضه های بیشتر دارو های استروئیدی، کارایی آنها در ضمن عمل بیشتر می باشد.