انواع عیوب انکساری چشم
نزدیک بینی ( میوپی )
به دلیل طولانی تر بودن قطر قدامی خلفی کره چشم و یا افزایش انحنای قرنیه، تصویر اشیاء، جلوی پرده شبکیه تشکیل می شود و شما در مشاهده اشیاء دور دچار مشکل می شوید.
این اختلال که اغلب ارثی می باشد معمولاً در سنین ۸ تا ۱۲ سالگی تشخیص داده می شود. در دوران بلوغ با افزایش رشد، شدت آن افزایش می یابد و در ۲۰ تا ۴۰ سالگی تقریباً ثابت باقی می ماند خطر مهم در این اختلال، به خصوص در نزدیک بینی شدید، جدا شدگی شبکیه است.
دور بینی ( هیپروپی )
در این اختلال که ناشی از کوتاه بودن قطر قدامی- خلفی کره چشم یا کاهش انحنای قرنیه می باشد، تصویر اشیاء در پشت پرده شبکیه تشکیل می شود.
فرد هم اشیاء نزدیک و هم اشیاء دور را تار می بیند؛ اما تاری دید نزدیک شدیدتر از تاری دید دور است. این اختلال که مانند نزدیک بینی، اغلب ارثی می باشد با افزایش سن و کاهش قدرت تطابق عدسی، تشدید می شود.
پیر چشمی
در سنین جوانی، عدسی چشم بسیار انعطاف پذیر بوده، قطر آن برای دیدن اشیاء دور و نزدیک به راحتی تغییر می کند. بعد از سن ۴۰ سالگی، عدسی سفت تر می شود و قابلیت تطابق خود را از دست می دهد، در نتیجه فرد دیگر به راحتی قادر به مطالعه و انجام کارها از فاصله نزدیک نیست.
این حالت پیر چشمی نامیده می شود که در غیاب سایر بیماری ها، یک حالت طبیعی تلقی می شود؛ ولی ممکن است همراه با سایر اختلالات از قبیل نزدیک بینی، دوربینی باشد.
آستیگماتیسم
آستیگماتیسم اختلال بسیار شایعی است و اکثر افراد درجاتی از این اختلال را دارند.
قرنیه طبیعی صاف وگرد است و انحنای آن در همه محورها یکسان است.معمولاً زمانی اتفاق می افتد که سطح قرنیه دارای انحنای غیر قرینه باشد. در این حالت به دلیل انکسار غیر قرینه امواج نورانی در قسمت های مختلف قرنیه، تصاویر به طور دقیق بر روی شبکیه متمرکز نمی شوند و هم تصویر اشیاء دور و هم اشیاء نزدیک، تارتر از حالت طبیعی به نظر می رسند.
در این اختلال، قرنیه به جای حالت کروی شبیه مقطعی از توپ بیس بال می باشد، که این حالت، باعث می شود تا تصویر اشیاء، در دو نقطه جداگانه بر روی شبکیه تشکیل شود.
علائم عیوب انکساری چشم
علائم عیوب انکساری چشم عبارتاند از:
- تار دیدن
- دو برابر دیدن
- دیدن یک درخشش با دیدن نورهای روشن ظاهر میشود.
- افراد از سردرد و میگرن رنج می برند.
- خستگی چشم
- مشکل در تمرکز بر خواندن
در صورت بروز این علائم مهم است که با پزشک خود مشورت کنید. اگر درمان نشود، میتواند منجر به تغییرات دائمی بینایی شود.
عوامل موثر در بروز عیوب انکساری چشم
شکل قرنیه، قدرت عدسی چشم و اندازه چشم عواملی هستند که مسئول واضح بودن تصاویر اشیا بر روی شبکیه می باشند. برای اینکه فردی بدون عینک بتواند بینایی کاملی داشته باشد لازم است تمامی این اجزا در تناسب با یکدیگر باشند. در غیر این صورت عیوب انکساری شامل نزدیک بینی، دوربینی، پیرچشمی و آستیگماتیسم است.
ایجاد عیوب انکساری چشم باتوجه به نوع اختلال میتواند متفاوت باشد. به طور مثال در نزدیک بینی افراد مستعد، کودکان 8 تا 12 سال هستند که میبایست برای کنترل شرایط در مدت زمانهای کوتاه، معاینهای از طرف پزشک صورت گیرد.
در اختلال دوربینی، بیشتر افرادی مستعد ابتلا به این بیماری هستند که پدر، مادر، خواهر، برادر و بستگان نزدیک آنها دچار این اختلال هستند. به طورکلی افراد در هر سن و شرایطی هستند میبایست وضعیت چشمی خود را به صورت منظم بررسی کنند. مبتلا شدن به این اختلال تنها شامل کودکان یا افراد مسن نمیشود
عیوب انکساری چشم کودکان
عیوب انکساری و تنبلی چشم در کودکان، رایجترین اختلال درگذشته تا به امروز بوده است. اگر این اختلال در بینایی به سرعت شناسایی و درمان نشود امکان تبدیل آن به تنبلی چشم در بزرگسالی وجود دارد. تنبلی چشم به معنای کاهش دید در چشم با وجود اصلاح عیوب انکساری است.
علت به وجودآمدن این مشکل میتواند اختلاف عیوب انکساری در چشم ها باشد. گاهی از چشمی که مشکلی ندارد کار بیشتری کشیده میشود و در نهایت چشمی که دچار اختلال است توسط فرد تشخیص داده نمیشود.
زمانی که تنبلی چشم در کمتر از سه سالگی درمان نشود امکان درمان آن در سنین بالاتر گاهی مشکل و گاهی غیرممکن است. در کودکان، عیوب انکساری ممکن است بر میزان مطالعه کودک تأثیر بگذارد و تأثیر منفی بر یادگیری کلی داشته باشد. حتی می تواند منجر به تخریب دائمی و غیرقابل اصلاح بینایی بنام آمبلیوپی انکساری شود.