درباره اختلال کور رنگی و نحوه ایجاد آن چه می دانید
درباره اختلال کور رنگی و نحوه ایجاد آن چه می دانید
کورنگی نوعی اختلال بینایی بوده که همانطور که از نام آن مشخص می باشد، فرد در تشخیص برخی رنگ ها مشکل خواهد داشت. در ادامه درباره علل ایجاد اختلال کور رنگی، نحوه تشخیص این اختلال، روش های درمانی و … به طور کامل توضیحاتی را ارائه خواهیم داد.
اختلال کور رنگی چیست؟
در شبکیه چشم دو نوع سلول استوانه ای و مخروطی وجود دارد که نوع مخروطی آن وظیفه تشخیص رنگ ها را بر عهده دارد. اگر چنان چه به دلایلی این دسته از سلول ها رنگدانه های خود را از دست بدهند، دیگر فرد قادر به تشخیص برخی رنگ ها از جمله قرمز و آبی و سبز نخواهد بود. اغلب عامل اصلی این اختلال یک نقص ژنتیکی می باشد و اما در ذیل به برخی دیگر از علل آن خواهیم پرداخت:
1.پارکینسون یک بیماری مرتبط با سلول های عصبی مغز می باشد که می تواند منجر به آسیب به سلول های شبکیه چشم نیز شود و ایجاد کور رنگی نماید.
2.سندرم کالمن یک بیماری ژنتیکی می باشد که غده هیپوفیز را تحت تاثیر قرار می دهد و یکی از علائم این بیماری، ایجاد اختلال کور رنگی در فرد می باشد.
3.گاهی نوعی کور رنگی در افراد مبتلا به آب مروارید دیده می شود که این عارضه بیمار پس از عمل آب مروارید رفع خواهد شد.
4.در برخی افراد به خصوص آقایان، شاهد نوعی بیماری ژنتیکی به نام نوروپاتی اپتیک می باشیم که یکی از عارضه های آن، اختلال کور رنگی می باشد.
5.برخی ضربات شدید به سر می تواند منجر به کور رنگی شود.
6.گاهی با کهولت سن و تخریب سلول های مخروطی شکل چشم، افراد ممکن است کور رنگی را تجربه نمایند.
درباره علائم و انواع کور رنگی چه می دانید؟
علائم این بیماری از تشخیص نادرست رنگ ها مشخص می شود. به طوری که فرد قادر نیست سه رنگ سبز، قرمز و آبی را به صورتی که سایرین مشاهده می نمایند، ببیند. کور رنگی انواع مختلفی دارد که از میان می توان به:
•تک رنگ بینی: در این نوع از اختلال کور رنگی، فرد تقریبا هیچ یک از رنگ ها را تشخیص نخواهد داد. تک رنگ بینی یا همان کور رنگی کامل، در دنیا بسیار نادر می باشد.
•دو رنگ بینی: همان طور که گفته شد سه رنگ قرمز، آبی و سبز توسط سلول های مخروطی پردازش خواهد شد که اگر یکی از این سه سلول دچار آسیب شود، فرد قادر به تشخیص آن رنگ نخواهد بود.
•سه رنگ بینی به همراه اختلال: در این مورد، بیمار هر سه رنگ را خواهد دید اما طیف آنها به طور صحیح برای فرد مشخص نخواهد شد. برای مثال ممکن است رنگ قرمز را بسیار شبیه به رنگ سبز ببیند. این نوع از اختلال کور رنگی از دیگر انواع آن شایع تر می باشد.
به طور کلی طبق تحقیقات کور رنگی در آقایان بیشتر از خانم ها مشاهده می شود
آیا کور رنگی درمان می شود؟
درمان های قطعی کور رنگی همچنان در دست بررسی می باشد اما بر اساس آزمایشات اخیر پی برده اند که با دسترسی به ژن معیوب و انجام ژن درمانی، می توانند این اختلال را به طور قطعی درمان نمایند اما متاسفانه این موضوع فعلا بر روی انسان آزمایش نشده است.
به همین منظور به افراد توصیه می شود تا در مکان هایی مانند خیابان ها که باید از چراغ های راهنمایی استفاده کنند، به جای توجه به رنگ ها، ترتیب قرار گیری ان ها توجه کنند. افرادی که دچار کور رنگی هستند نمی توانند برخی شغل های نیازمند به دقت بالا را انتخاب نمابند. افرادی که ممکن است در ابتلا به کور رنگی تردید داشته باشند، می توانند به چشم پزشک مراجعه کرده و تست ایشی هارا انجام داده که بسیار اسان نیز می باشد.