آیا دیابت بارداری تاثیری روی بینایی دارد
درصدی از زنان باردار ممکن است به دلایل مختلف دچار دیابت بارداری شوند. دیابت دوران حاملگی عوارض مختلفی مانند بروز مشکلات تنفسی، اضافه وزن و احتمال سقط را برای کودک دارد. همچنین دیابت حاملگی در صورت کنترل نشدن ممکن است باعث عواقب جدی برای مادر شود و احتمال دیابت بارداری برای حاملگی های آینده را افزایش می دهد. این نوع از دیابت تأثیر چندانی روی بینایی ندارد.
ديابت حاملگی چيست؟
دیابت دارای نوعی است که زنان باردار به آن مبتلا می شوند. معمولا ۲ تا ۷ درصد از زنان باردار ممکن است به دیابت بارداری مبتلا شوند. بنابراین این بیماری به عنوان یکی از رایج ترین عوارض بیماری های دوران بارداری شناخته شده است.
دیابت بارداری در اثر شکستن غذاهای خورده شده به نوعی گلوکز به وجود می آید. این گلوکز به خون راه پیدا کرده و سوخت مورد نیاز بدن را تأمین می کند. دیابت حاملگی نیز مانند دیابت تیپ یک و دو که در افراد غیر باردار اتفاق می افتد گلوکز در خون باقی می ماند به جای اینکه تبدیل به انرژی شود. از طریق برنامه غذایی مناسب، تزریق انسولین در صورت نیاز و فعالیت های مناسب بدنی می توان دیابت بارداری را کنترل کرد.
بسیاری از مادرانی که دچار دیابت بارداری شده اند پس از زایمان از شیر دادن به نوزاد ترس دارند. لازم به ذکر است که دیابت حاملگی تأثیر چندانی در شیر مادر ندارد. از طریق انجام یک یا چند آزمایش می توان به دیابت بارداری پی برد.
چرا افراد در دوران بارداری به دیابت مبتلا می شوند؟
در دوران حاملگی هورمون ها باعث می شوند که استفاده از انسولین برای بدن سخت شود و لازم است که لوزالمعده به جبران این مورد انسولین بیشتری را تولید کند. در اکثر زنان باردار این قضیه مشکلی ایجاد نکرده و پانکراس انسولین بیشتر را ترشح خواهد کرد.
اما در صورتی که پانکرانس قادر به تولید انسولین کافی نباشد، سطح گلوکز خون افزایش پیدا کرده و دیابت حاملگی اتفاق خواهد افتاد. اکثر زنان بارداری که دچار دیابت حاملگی می شوند پس از تولد نوزاد بهبود پیدا می کنند. اما ابتلا به این بیماری ممکن است برای حاملگی های بعدی نیز رخ داده یا احتمال ابتلا به دیابت را در آینده بالا ببرد.
امروزه با وجود نظارت هایی که پزشکان و متخصصان بر روی زنان باردار دارند، اکثر زنان بارداری که به دیابت مبتلا هستند کودکان خود را سالم به دنیا می آورند. این پزشکان با کمک برنامه غذایی درست، ورزش کردن و تزریق انسولین قند خون زنان باردار را در حد نرمال نگه می دارند. در صورتی که این نوع از دیابت به خوبی کنترل نشود باعث بروز مشکلات جدی برای کودک و مادر می شود.
اثرات دیابت بارداری بر روی کودک و مادر
دیابت حاملگی ممکن است عوارض مختلفی برای جنین داشته باشد. از جمله این عوارض می توان به موارد زیر اشاره کرد:
•اضافه وزن بالای نوزاد که باعث زایمان سخت و آسیب وارد شدن به کودک می شود.
•پس از تولد کودک موجب کاهش قند خون او می شود که این موضوع باعث تشنج، کاهش سطح هوشیاری و آسیب وارد شدن به مغز کودک می شود.
•بروز مشکلات تنفسی
•اگر از ابتدای بارداری قند خون بالا باشد، باعث ایجاد ناهنجاری های جنینی می شود.
•احتمال سقط را بالا می برد.
•احتمال خفه شدن جنین از طریق گیر افتادن بند ناف بالا می رود.
دیابت حاملگی تأثیرات زیادی بر روی مادر نیز خواهد داشت. از جمله این عوارض می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1.مبتلا شدن به فشار خون و مسمویت دوران بارداری
2.چون ممکن است وزن نوزاد بالا رود نیاز به زایمان به طریق سزارین افزایش پیدا می کند.
3.احتمال دیابت دوران بارداری برای حاملگی های بعدی افزایش پیدا می کند.
در جمع بندی عوارض و خطرهایی که دیابت بارداری دارد، لازم به ذکر است که دیابت دوران حاملگی تأثیر چندانی در بینایی کودک و مادر نخواهد داشت. بنابراین دیابت دوران بارداری خطری برای بینایی ندارد.