علت آبریزش چشم در بزرگسالان و کودکان
علت آبریزش چشم در بزرگسالان و کودکان
علت جمع شدن آب در چشم به موارد زیر مربوط است:
۱. مسدود شدن مجرای اشک
انسداد مجرای اشک میتواند یکی از دلایل احتمالی آبریزش چشم در نوزادان باشد. چرا که در بعضی از کودکان مجرای اشک در زمان تولد تکامل پیدا نکرده است. این مشکل اغلب طی چند هفته برطرف میشود. در کودکان بزرگتر و بزرگسالان، انسداد یا باریک شدن مجرای اشک معمولا در اثر تورم یا التهاب رخ میدهد.
وقتی مجرای اشک باریک یا مسدود میشود، اشک نمیتواند تخلیه شود و در نتیجه در کیسه اشک انباشته میشود. اشک راکد موجود در کیسه، خطر ابتلا به عفونت را افزایش میدهد. همچنین باعث میشود در چشم یک مایع چسبناک تولید شود که این موضوع مشکل آبریزش را تشدید میکند.
۲. تولید بیش از حد اشک
وقتی چشم تحریک میشود، ممکن است در مقایسه با حالت طبیعی، اشک بیشتری تولید کند. چون بدن سعی میکند ماده محرک را از چشم دور کند. محرکهای زیر میتوانند تولید اشک را افزایش دهند:
- بعضی از مواد شیمیایی، مانند آنچه که در دود و حتی پیاز وجود دارد
- کنژنکتیویت عفونی (التهاب و عفونت ملتحمه)
- کنژنکتیویت آلرژیک
- آسیبدیدگی چشم (بین ضربه به چشم و آبریزش ارتباط وجود دارد)
- تریشیازیس (رشد مژهها به داخل چشم)
- اکتروپیون (برگشتن لبه پلک به سمت بیرون)
قرار گرفتن در معرض دود، باد یا هوای سرد هم میتواند تولید اشک را به طور موقت افزایش دهد.
بسته به علت تحریک چشم، آبریزش چشم میتواند با علائم دیگری مانند التهاب، قرمزی، خارش، درد، تاری دید و حساسیت به نور همراه باشد.
۳. سایر دلایل
از دلایل دیگری که برای آبریزش چشم وجود دارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عفونت قرنیه
- زخم قرنیه (یک زخم باز که روی چشم ایجاد میشود)
- گل مژه یا شالازیون
- فلج بل یا بلز
- خشکی چشم
- آلرژی، از جمله تب یونجه
- وجود یک نوع مشکل در غدد پلک که به آنها غدد میبومین میگویند
- مصرف بعضی از داروها
تشخیص علت سرازیر شدن اشک از چشم چپ و راست
تشخیص علت سرازیر شدن اشک از چشم راست و چپ نسبتا آسان است. پزشک با معاینه چشم و به کمک تستهای تشخیصی مثل سیتی اسکن و اشعه ایکس میتواند علت بروز این مشکل را پیدا کند.
درمان آبریزش چشم
درمان آبریزش چشم به شدت و علت بروز آن بستگی دارد. در موارد خفیف، پزشک ممکن است کاری انجام ندهد و فقط شما را تحت نظر بگیرد. در سایر موارد، از راهکارهای زیر استفاده میکند:
- تجویز داروی خوراکی یا قطره: اگر اپیفورا از آلرژی یا عفونت ناشی شود، برای درمان آن به دارو نیاز دارید. در صورت ابتلا به خشکی چشم، پزشک ممکن است از اشک مصنوعی یا قطره برای آبریزش چشم استفاده کند.
- جراحی: اگر مجرای اشک مسدود شود، چیزی به چشم برخورد کند و به آن آسیب برساند یا به دلیل شکل فیزیکی چشمها و پلکها به اپیفورا مبتلا شوید، به جراحی نیاز دارید.
- تجویز قطره برای آبریزش چشم
- درمان آلرژیهایی که باعث آبریزش چشم میشوند
درمان آبریزش چشم نوزادان
در نوزادان معمولا آبریزش چشم خودبهخود طی چند هفته برطرف میشود. گاهیاوقات، ممکن است یک مایع چسبنده در اطراف چشم کودک شکل بگیرد. برای تمیز کردن چشم میتوانید از یک تکه پنبه که در آب استریل خیس شده است استفاده کنید.
در سایر موارد، ممکن است پزشک برای درمان عفونت دارو تجویز کند یا کودک برای رفع انسداد طولانیمدت مجرای اشک به جراحی نیاز داشته باشد.