نکات مهم برای انتخاب قاب و فریم عینک
نکات مهم برای انتخاب قاب و فریم عینک
1- انتخاب سایز و فریم مناسب
اولین نکته مهم این است که عینکی را انتخاب کنید که سایز و عرض مناسب برای چهره شما داشته باشد. بزرگترین مشکلی که اکثر مردم هنگام انتخاب عینک جدید دارند همین است، چراکه آنها فریم عینک طبی را تست کرده اندکه خیلی بزرگ و یا خیلی کوچک هستند. شما باید عینکی را انتخاب کنید که فریم تا عرض پایههای آن دقیقا با عرض صورت شما برابر باشد.
اگر از عینکی استفاده میکنید که هنگام پوشیدن باید پایههای آنرا به بیرون بکشید یا خم کنید، این به معنای آن است که عینک شما بسیار کوچک است. و برعکس آن، اگر هنگام پوشیدن باید پایهها را به داخل خم کنید، پس عینک شما بسیار بزرگ است. برای اندازه گیری دقیق این مورد دو راه وجود دارد:
روش اول: فریم عینک طبی مختلف را در عینک فروشی پیش از خرید و انتخاب تست کنید تا سایز مناسب را پیدا کنید.
روش دوم: به اعداد با فریم عینک طبی نگاه کنید. اعدادی که به صورت استاندارد در آنجا قرار دارند شامل اندازه لنز چشم، فاصله بین لنزها، و در نهایت طول فریم (که به پشت گوش شما میرسد) است.
اگر شما طول لنز چشم را دو برابر کنید و با فاصله بین لنزها جمع بزنید، سایز فریم را به دست میآورید.مثلا در نمونه بالا، ۵۰ + ۵۰ + ۱۷ برابر است با ۱۱۷
حال شما میتوانید آن سایز را با استفاده از خط کش روی صورتتان اندازه گرفته و محاسبه کنید، تا مناسبترین سایز عینک را بیابید. انجام اینکار نه تنها فریم عینک طبی راحتی بهتری را در نهایت روی صورت دارد، بلکه بر چهره و استایل شما تاثیر مهمی میگذارد.
2- فریم مناسب با توجه به حالت بینی و بزرگی آن
دومین نکته بسیار مهمی که هنگام خرید عینک طبی باید بدانید، انتخاب عینک مناسب با توجه به حالت بینی و برآمدگی آن است. به این معنی که اگر شما شخصی هستید که چشمانتان بسیار به یکدیگر نزدیک است، بهتر است عینکهایی را انتخاب کنید که فاصله بین لنزی کمتری دارند؛ معمولا برای چشمان نزدیک، ۱۴ تا ۱۸ میلی متر فاصله بین لنز مناسب است. اما اگر شخصی هستید که فاصله بین چشمانتان زیاد است، ۱۹ تا ۲۲ میلی متر فاصله بین لنز برای شما مناسب خواهد بود.
اما علاوه بر این دو، مهم است که حالت بینی خود را نیز در نظر بگیرید، اگر بینی پهن و بزرگی دارید، فریمهایی که گوشههای بزرگی دارند و آن گوشهها خیلی به هم نزدیک هستند، مناسب شما نیست. چون در نهایت میتوانند باعث آزار و اذیت بینی شما شوند.
و یک نکته مهم دیگر اینکه اگر شخصی هستید که بینی شما برجستگی بزرگی دارد، معمولا فریمهای پلاستیکی بسیار مناسب هستند چراکه به خوبی فریمها فیت میشوند و به سادگی سُر نمیخورند. اما اگر شخصی هستید که بینیتان برجستگی ندارد، که به صورتتان خیلی نزدیک است، استفاده از فریمهایی که پد مخصوص برای بینی دارند، مناسبتر است. با استفاده از پد بینی میتوانید به سادگی عینک را تنظیم کنید و مطمعن باشید که فریم عینک از صورتتان نمیافتد. اگر این نکات را رعایت نکنید، عینکها ممکن است فشار خود را روی گونه شما بگذارند و یا ممکن است با مژههای شما برخورد داشته باشند که آزاردهنده است.
عینک های طبی و عیوب انکساری
عینک طبی قدیمیترین وسایل برای رفع عیوب انکساری چشمها به شمار میرود. طبق یک دسنهبندی کلّی، عیوب انکساری چشم به سه دسته تقسیم میشوند: دستهی اول « نزدیک بینی » نام دارد، این عارضه هنگامی رخ میدهد که فرد در دیدن اشیای نزدیک مشکلی ندارد، اما اجسامی که در فاصلهای دورتر قرار دارند را نمیبیند و یا تار میبیند. علت بروز این مشکل آن است که تصاویر اجسام دور در جلوی شبکیه ی چشم تشکیل میشود.
برای حل این مشکل باید از عینک طبیای استفاده نمود که مجهّز به عدسی مقعر باشند. عدسیهای مقعر کمک میکنند تا تصاویر اجسام دور درست بر روی شبکیه چشم تشکیل شود و مشکل بینایی شخص برطرف گردد. دستهی دوم مشکلات بینایی « دوربینی » نام دارد؛ اشخاصی که چشمهای دوربین دارند، در دیدن اشیای نزدیک مشکل دارند اما اجسامی که در فاصلهی دورتر قرار دارند را بدون مشکل مشاهده میکنند.
علت این عارضه آن است که تصاویر اشیای دور پشت شبکیهی چشم تشکیل میشود. بنابراین اشخاصی که این از این مشکل رنج میبرند، در انجام دادن کارهایی مانند مطالعه یا کار با تلفن های همراه ناتوان هستند و باید از عینک استفاده کنند. عدسی عینکهایی که مناسب افراد دوربین هستند به عدسیهای محدب مجهز میشوند، تا تصویر اجسام نزدیک درست بر روی شبکیه تشکیل شود و مشکل بینایی شخص مرتفع شود.
دستهی سوم مشکلات بینایی « آستیگماتیسم » نام دارد؛ آستیگماتیسم یکی از شایعترین مشکلات اپتیکی چشم است، که معمولا علت آن نامنظمی شکل و انحنای قرنیه یا عدسی است، گاهی نیز علت آن نامنظمی شکل و انحنای لنز است که در پشت عنبیه قرار دارد. این عارضه باعث میشود تا تصاویر به دلیل انکسار نامساوی در قسمتهای مختلف قرنیه کاملا بر روی شبکیه متمرکز نشود، و تصاویر چه دور باشند و چه نزدیک تار دیده شوند.
بنابراین افرادی که دچار درجات بالایی از آستیگماتیسم هستند، نه تنها همانند افراد نزدیک بین اشیای دور را تار میبینند بلکه در دیدن اشیای نزدیک نیز دچار مشکل هستند. افراد آستیگماتیک گاهی نورهایی اضافی در مسیر حرکت خود مشاهده مینمایند. اشخاصی که از این عارضه رنج میبرند میبایست از عینک طبی استفاده کنند، و عینکهای آنها مجهّز به عدسیهایی باشد که انحنای نامنظم قرنیه یا عدسی چشم را برطرف کنند.
عیوب انکساری و مشکلات بینایی ممکن است به دلایل ژنتیکی باشد یا به دلایل اکتسابی، برای مثال افرادی که زیاد مطالعه مینمایند دچار دوربینی میشوند. یا افرادی که چشمهایشان مرتبا در معرض نورهای مختلف است دچار عیوب انکساری میشوند.
به هرحال علت این مشکلات هرچه که باشد سادهترین و کم هزینهترین راه برای رفع آن استفاده از عینکهای طبی است. افراد با مشکلات بینایی مختلف میتوانند به بینایی سنج یا چشم پزشک مراجعه نمایند، و پس از اطلاع از مشکل خود و آگاهی از نمره ی چشم، عینک طبی مناسب خود را سفارش دهند.