چگونگی تأثیر سویههای دلتا و امیکرون بر چشم
- از اوایل ژانویه، تقریباً تمام موارد ابتلا به کووید ۱۹ در آمریکا و انگلیس توسط سویه امیکرون بوده است.
- سازمان بهداشت جهانی در نوامبر ۲۰۲۱، امیکرون را «سویهای نگرانکننده» معرفی کرد. از آن زمان به بعد، امیکرون در بیش از ۱۱۰ کشور از جمله ایران شناسایی شده است.
- در ایران نیز از اوایل بهمن ماه، شیوع سویه امیکرون کووید ۱۹ رشد بالایی به خود گرفت.
- امیکرون و دلتا نیز ممکن است مانند سایر سویههای کرونا بتوانند علائم چشمی ایجاد کنند اما هنوز مطمئن نیستیم.
- آزمایش چشم ممکن است بهزودی بتواند در تشخیص موارد کووید طولانیمدت مفید باشد.
سویه امیکرون کووید ۱۹ در نوامبر ۲۰۲۱ کشف شد و طولی نکشید که در اقصی نقاط دنیا منتشر شد. بهمحض شناسایی امیکرون در مکانی جدید، بر عفونتهای سویه دلتا مسلط و ظرف چند هفته به سویه غالب کرونا تبدیل میشود. اما آیا تأثیر سویههای دلتا و امیکرون بر چشم را می دانید؟ در ادامه به بررسی این تاثیر می پردازیم. همچنان با مرکز اپتومتری ساحل اپتیک همراه باشید.
آیا سویه امیکرون بر چشم تأثیر میگذارد؟
آیا تأثیر سویههای دلتا و امیکرون بر چشم را می دانید؟ در این مرحله، اطلاع از نحوه تأثیر سویه جدیداً شناساییشده امیکرون بر چشم و بینایی خیلی زود است و این تنها چیزی نیست که در مورد امیکرون نمیدانیم.
دادههای اولیه حاکی از آن است که سویه امیکرون در مقایسه با دلتا و سایر سویهها، حالت خفیفتری از کووید ۱۹ را ایجاد میکند؛ اما این بدان معنا نیست که نباید از خودتان مراقبت کنید.
بر اساس بیانیه سازمان بهداشت جهانی، «تمام سویههای کووید ۱۹، میتوانند باعث بیماری شدید یا مرگ، بهویژه در افراد آسیبپذیرتر شوند».
سازمان بهداشت جهانی تأکید دارد که «پیشگیری همیشه مهم است»، مهم نیست امیکرون چطور پیشتازی میکند.
آیا سویه دلتا میتواند باعث علائم چشمی شود؟
هنوز در این مورد مطمئن نیستیم. سویههای قبلی کووید میتوانستند باعث علائم چشمی شوند اما در حال حاضر دادههای علمی کافی وجود ندارند که با قطعیت بگوییم دلتا نیز باعث علائم چشمی میشود.
گزارشهای جداگانهای از عفونتهای دلتا وجود دارد که باعث علائم چشمی شدهاند، ازجمله شخص کاملاً واکسینه شده که چشمانی ملتهب و پرخون و علائمی شبیه آنفولانزا داشت و همچنین کودک ۵ سالهای که دارای علائم ورم ملتحمه بود.
سایر سویههای ویروس کرونا میتوانند باعث علائم زیر شوند که البته بهاندازه علائمی نظیر سرفه و تب رایج نیستند:
- چشمانی قرمز و خونگرفته
- چشمان صورتیرنگ (ورم ملتحمه)
- چشمدرد
- خارش چشم
- تاری دید
- حساسیت به نور
چندان دور از تصور نیست که برخی عفونتهای دلتا میتوانند باعث بروز علائم چشمی شوند؛ اما مانند سایر جنبههای دلتا، باید منتظر اطلاعات بیشتر باشیم.
درحالیکه عفونتها با هم متفاوت هستند، به نظر میآید که علائم دلتا رویهمرفته اندکی متفاوتتر از سویههای قبلی کرونا باشد.
اگر مجموعهای از علائم نظیر آبریزش بینی، گلودرد و سردرد به نظر آشنا میآیند، به این خاطر است که بسیاری از علائم عفونت دلتا، بیش از هر سویه دیگری، شبیه موارد شدید تب یونجه- حساسیت فصلی- است.
اینجاست که علائم چشمی میتواند گمراهکننده شود.
اگر مبتلابه حساسیت فصلی بودهاید، احتمالاً از تأثیر حساسیت بر چشمها آگاه هستید. چشمان سرخ و ورمکرده از علائم عمده این بیماری هستند. علائمی نظیر خارش چشم، آبریزش چشم و حتی تاری دید نیز از دیگر علائم شایع هستند.
همچنین، علائم «کلاسیک» کرونا که کمتر شدهاند نیز ممکن است باز هم بروز کنند. علائمی نظیر سرفه، از دست دادن حس چشایی و بویایی و برخی علائم گوارشی هنوز هم در برخی افراد بروز میکنند اما احتمال بروز آنها کمتر شده است.
سندرم التهابی چندسیستمی در کودکان (MIS-C): بیماری نادر اما پیشرونده در کودکان
ازآنجاییکه دلتا و امیکرون در مقایسه با سویههای قبلی بیشتر جوانان را مبتلا میکند، انتظار میرود که عوارض نادر اما جدی کرونا رو به افزایش باشد.
سندروم التهابی چندسیستمی در کودکان (MIS-C) میتواند باعث التهاب اندامهای حیاتی و سایر قسمتهای بدن شود. این بیماری شباهتهایی با بیماری کاوازاکی دارد. کاوازاکی در اوایل همهگیری کشف شد.
در حال حاضر، دلیل بروز MIS_C در برخی کودکان را نمیدانیم.
علائم MIS_C متفاوت هستند. این بیماری میتواند باعث قرمزی و سرخی چشم شود اما مانند کووید ۱۹، بعید است که همین یک علائم را شامل شود. بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، سایر علائم در کنار تب رخ میدهند.
بیماری MIS-C علاوه بر تب شامل علائم زیر است:
- چشمان قرمز و خونگرفته
- سردرد
- شکمدرد
- تنگی یا درد قفسه سینه
- اسهال
- خستگی مفرط
- گردندرد
- فشارخون پایین
- استفراغ
چشم میتواند به تشخیص موارد کووید طولانیمدت کمک کند
اطلاعات زیادی درباره کووید طولانیمدت وجود دارد که هنوز از آنها بیاطلاع هستیم، علائمی که هفتهها یا ماهها پس از بهبود عفونت اولیه باقی میماند. گاهی اوقات، به نظر میآید که این علائم بهطور نامحدود ادامه دارند و تأثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی افراد میگذارند.
کووید طولانیمدت که به نامهای «لانگ کووید» یا «عوارض جانبی طولانیمدت» نیز معروف است میتواند بهصورت یک یا چندین علائم بروز کند. علاوه بر سایر علائم، علائم مزمن عبارتاند از:
- خستگی مفرط
- تغییر در حس بویایی یا چشایی
- تنفس مشکل
- مه مغزی
- سرفه
- درد قفسه سینه
- درد مفاصل
- تپش قلب
- بدترشدن علائم پس از فعالیت فیزیکی
هنوز نمیدانیم کووید طولانیمدت چند وقت یکبار پس از عفونت دلتا و امیکرون یا در میان افراد واکسینه شده رخ میدهد. یکی از مطالعاتی که در ماه فوریه انجام شد نشان داد که تقریباً ۳۰٪ مردم بین ۳ تا ۹ ماه پس از ابتلا به کرونا هم دچار علائم آن بودند.
کووید طولانیمدت مشکل در حال توسعهای است که میلیونها نفر را در آیندهای قابل پیشبینی مبتلا میکند. گزینههای درمانی استاندارد ممکن است در حال حاضر موجود نباشند، اما- برخلاف تصور- چشمها میتوانند سرنخهای تشخیص باشند.
رشتههای عصبی قرنیه در فرد سالم (A)، بیمار مبتلابه کرونا بدون کووید طولانیمدت (B) و بیمار مبتلابه کووید طولانیمدت (C).
بر اساس مطالعهای که در نشریه چشم پزشکی انگلستان چاپ شد، به نظر میآید ارتباطی بین کووید طولانیمدت و آسیب به رشتههای عصبی داخل قرنیه، لایه شفاف مقابل مردمک، وجود داشته باشد.
محققان از آزمایشی غیرتهاجمی و بدون درد به نام «میکروسکوپی کانفوکال قرنیه» استفاده میکنند، روشی که برای تشخیص چندین بیماری دیگر تأثیرگذار بر قرنیه استفاده میشود.
اگرچه مطالعات حاکی از آن است که پژوهشهای بیشتری نیاز است اما این کشف نیز میتواند گامی در جهت بهبود افراد مبتلابه علائم مزمن، بهویژه علائم عصبی باشد.
دریافت کمک از پزشک متخصص
علائم کووید ۱۹ میتواند غیر قابل پیشبینی باشد، پس بهتر است مانند سایر بیماریها خودتشخیصی انجام ندهیم. به افراد دارای علائم توصیه میشود که بر اساس جدیدترین دستورالعملهای صادره از سوی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها عمل کنند.
چنانچه فکر میکنید خودتان یا یکی از آشناهایتان به کووید ۱۹ یا کووید طولانیمدت مبتلا است، با پزشک متخصص مشورت کنید.
اگر متوجه علائم اورژانسی نظیر مشکل در تنفس، فشار یا درد قفسه سینه، گیجی یا تغییر رنگ پوست شدید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.