کوررنگی و انواع آن
کوررنگی چیست؟
دو نوع سلول به نام سلولهای میلهای و سلول مخروطی در شبکیه برای تشخیص نور وجود دارد، که وظیفه سلول میلهای تشخیص نور و تاریکی بوده، و وظیفه سلولهای مخروطی تشخیص سه رنگ قرمز، سبز و آبی است. در صورت عدم وجود یا درست کار نکردن یک یا چند سلول از سلول مخروطی رنگ کوررنگی اتفاق خواهد افتاد. و در صورت عدم وجود هر سه سلول مخروطی نیز کوررنگی شدید یا مطلق اتفاق خواهد افتاد.
علت بروز بیماری کوررنگی
یکی از علتهای مهم در بروز بیماری کوررنگی ژنتیک بوده و به طور معمول از مادر به فرزند پسر منتقل خواهد شد. یکی از علتهای دیگر ایجاد این بیماری جهش ژنهای کروموزومی در همان بدو تولد یا در بزرگسالی میباشد. این بیماری به دلیل آسیب عصب بینایی و همینطور بیماریهای شبکیه چشم نیز رخ خواهد داد. عوامل دیگری نظیر آسیب به بخش پردازش اطلاعات رنگ در مغز، سن افراد، آب مروارید، بیماری لبر، داروی تیاگابین، بیماری پارکینسون و بیماری دیابت نیز در بروز بیماری کوررنگی چشم موثر هستند.
علائم بیماری کوررنگی چشم
- افراد مبتلا قادر به تشخیص سایههای مختلف رنگهای قرمز و سبز نیستند.
- افراد مبتلا قادر به تشخیص سایههای رنگهای آبی و زرد نیستند.
- اشکال در تشخیص رنگ آبی و سبز
- عدم تشخیص درست رنگها
- تغییر بینایی رنگ
- اختلال در تمایز مابین رنگها
انواع کوررنگی
از شایعترین انواع کوررنگی اختلال در تشخیص رنگ سبز از قرمز است.
تک رنگ بینی
در صورتی که افراد قادر به تشخیص هیچ رنگی نباشند، و در واقع این اتفاق نادر در اثر کار نکردن هیچ کدام از سلولهای مخروطی خواهد افتاد. که به نام تک رنگ بینی یا کوررنگی کامل شناخته میشود.
دورنگ بینی
در صورت اختلال در یکی از سه نوع سلول مخروطی دو رنگ بینی اتفاق خواهد افتاد که خود دو رنگ بینی شامل سه نوع سبزکوری، سرخ کوری و آبی کوری میباشد. در ادامه به بررسی هر کدام از این نوعها خواهیم پرداخت.
سبزکوری
در این نوع از دورنگ بینی افراد قادر به تشخیص رنگ سبز از سرخ و زرد نخواهند بود.
سرخ کوری
این اختلال موجب تشخیص ندادن رنگ سرخ از سبز و زرد خواهد شد.
آبی کوری
این نوع از دو رنگ بینی نادر بوده و موجب اختلال در تمایز مابین رنگ سبز و آبی توسط افراد خواهد شد.
سه رنگ بینی ناهنجار
این اختلال به موجب تغییر تحریک پذیری هر سه نوع سلول مخروطی اتفاق خواهد افتاد. سه رنگ بینی نامناسب خود دارای سه نوع نادرست بینی رنگ سرخ، نادرست بینی رنگ سبز و نادرست بینی رنگ آبی است، که در نادرست بینی رنگ سرخ افراد قادر به پردازش رنگ قرمز نبوده، در نادرست بینی رنگ سبز افراد قادر به پردازش رنگ سبز نبوده و در نادرست بینی رنگ آبی نیز افراد رنگ آبی را نمیتوانند به درستی پردازش کنند
نحوه تشخیص کوررنگی
ابتدا بهترین متخصص چشم توسط تصاویر ویژه طراحی شده شامل نقاط رنگی و اعداد و اشکال به نام تست رنگ ایشی هارا چشمهای شما را معاینه خواهد کرد. همچنین از تستهای نابههنجاریسنج ادراک رنگ و تست رنگ سودوایزووکروماتیک و تست صدسایهی رنگی فرانسورث نیز ممکن است برای تشخیص کوررنگی استفاده شود.
اما رایجترین تست تشخیص کوررنگی همان آزمون ایشی هارا است، که فرد مبتلا به کوررنگی در تشخیص عددها و اشکال و همینطور رنگها ناتوان خواهد بود
درمان بیماری کوررنگی چشم
این بیماری در صورت انتقال از طریق وراثت قابل درمان نبوده ولی در صورت بروز آن توسط بیماریهای چشمی مانند گلوکوم امکان درمان آن با استفاده از داروها و درمانهای دیگر وجود خواهد داشت.
و در صورت بروز آن توسط استفاده از داروهای خاص با قطع داروها میتوان به دید بهتر رنگها کمک کرد.
برخی از بیماران مبتلا به کوررنگی با استفاده از لنزها و عینکهای مخصوص تشخیص رنگ برای کاهش علائم این بیماری و افزایش درک آنان از کنتراست بین رنگ اشتباه کمک خواهند کرد.
برخی از افراد هم از یک سری تکنیکها مانند به خاطر سپردن ترتیب اشیاء رنگی، برچسبگذاری مواد رنگی، برنامههای تلفن و دستگاههای دیجیتال برای شناسایی رنگها استفاده خواهند کرد.