علت جمع شدن آب پشت شبکیه چشم
چشم یکی از حساس ترین اعضای بدن است که ممکن است در طول عمر فرد با بیماری های مختلفی مواجه شود. یکی از این بیماری ها، تجمع آب پشت شبکیه می باشد. عوامل مختلفی می تواند به عنوان علت جمع شدن آب پشت شبکیه چشم معرفی شود.
در حالت کلی تورم و یا نشت رگ های خونی که سبب بروز این مشکل شود تحت تاثیر فاکتور های گوناگونی بروز می کند. این اختلال می تواند مشکلات جدی برای شبکیه چشم به همراه داشته باشد، از این رو فرد باید سریعا تحت درمان قرار بگیرد.
بررسی علت جمع شدن آب پشت شبکیه چشم
برای این که با علت جمع شدن آب پشت شبکیه چشم آشنا شوید باید بدانید که این بیماری در اثر عوامل مختلفی بروز می کند که مهم ترین آن ها به شرح زیر می باشند:
ادم ماکولا از مهم ترین دلایل جمع شدن آب پشت شبکیه چشم
در این شرایط مایع در بخشی به نام ماکولا جمع می شود. این تجمع مایع سبب تورم شده و در برخی مواقع نیز مایع از رگ های خونی نشت پیدا می کند. این مشکل معمولا زمانی بروز می کند که فرد جراحی چشم انجام داده است و یا این که شخص با بیماری روبرو شده است که رگ های خونی آن آسیب دیده اند.
رتینوپاتی سروزی مرکزی
این عارضه نیز می تواند در تجمع مایع پشت شبکیه موثر باشد. در این حالت اپیتلیوم رنگدانه شبکیه عملکرد مناسبی از خود نشان نمی دهد و در نتیجه مایع شروع به جمع شدن می کند. معمولا مردان در گروه سنی ۳۰ تا ۵۰ سال و افرادی که استروئید مصرف می کنند از دسته کسانی هستند که خطر ابتلا به این بیماری در آن ها شایع تر می باشد.
همچنین افرادی که شخصیت نوع A دارند و یا کسانی که به اختلالات خود ایمنی دچار شده اند نیز نسبت به سایرین بیش تر در معرض خطر این بیماری قرار دارند.
رتینوپاتی دیابتی
این شرایط در افرادی بروز می کند که مبتلا به دیابت هستند و قند خون آن ها به شدت بالاست. این مشکل می تواند بر عروق خونی تاثیر گذاشته و در نتیجه ساختار شبکیه را تغییر دهد. در این شرایط رگ های خونی متورم شده و در نتیجه احتمال نشت مایع نیز وجود دارد.
این بیماری همچنین از انتقال خون اکسیژن دار به مقدار کافی جلوگیری کرده و درنتیجه رگ های خونی جدیدی به وجود می آیند. این رگ ها بسیار ظریف و شکننده بوده و احتمال خونریزی و یا نشت را افزایش می دهند.
معمول ترین دلایل تجمع آب در پشت شبکیه چشم
اگر بخواهیم به صورت عامیانه تری به بررسی علت جمع شدن آب پشت شبکیه چشم بپردازیم، باید بگوییم که این اختلال تحت تاثیر عوامل مختلفی بروز می کند.
- تابش مستقیم نور خورشید به درون چشم ها، زمانی که فرد در معرض نور مستقیم خورشید قرار می گیرد و از عینک آفتابی استفاده نمی کند، احتمال بروز این بیماری بیش تر می شود. نور خورشید دارای اشعه های خطرناکی است که می تواند به چشم ها آسیب زده و شبکیه را با مشکل روبرو کند.
- مصرف مواد مخدر، یکی دیگر از عوامل مهمی که می تواند در بروز این اختلال موثر باشد، مصرف مواد مخدر است. این مواد با عوارض گوناگونی برای فرد همراه می باشند که یکی از مهم ترین آن ها جمع شدن آب پشت شبکیه چشم ها می باشد.
- افزایش سن، یکی دیگر عواملی که در بروز این بیماری موثر است، افزایش سن است. فرد با افزایش سن ممکن است با مشکلات چشمی مختلفی مواجه شود که یکی از آن ها همین عارضه است.
- قند خون بالا، یکی از مهم ترین و رایج ترین علل بوز این بیماری افزایش قند خون می باشد. این مسئله بسیار خطرناک بوده و می تواند مشکلات جدی با خود به همراه داشته باشد.
روش های تشخیص علت تجمع آب پشت شبکیه چشم
عوامل و فاکتور های مختلفی را می توان به عنوان علت جمع شدن آب پشت شبکیه چشم معرفی کرد. پزشک برای تشخیص علت این بیماری از روش های مختلفی استفاده می کند که به روز ترین و بهترین آن ها به شرح زیر می باشند:
- تست گرید آمسلر، این تست یکی از ساده ترین روش های تشخیص بیماری می باشد. در این شیوه تشخیص شما به مربع های شبکه ای شکلی نگاه کرده و شکل خطوطی که مشاهده می کنید را برای پزشک خود توصیف می کند. چشم پزشک با توجه به گفته های شما وجود و یا عدم وجود بیماری را تشخیص می دهد.
- توموگرافی انسجام نوری، در این روش تصاویر مقطعی از شبکیه چشم گرفته شده و اطلاعات دقیقی در اختیار پزشک قرار می گیرد. این تصاویر که توسط دوربین های مخصوصی گرفته می شوند، ضخامت شبکیه را اندازه گیری کرده و وجود مایع زیر آن را تشخیص می دهند.
- آنژیوگرافی فلورسین،گاهی اوقات برای تشخیص تورم شبکیه از این روش استفاده می کنند. در این روش فلورسین زرد رنگی به بازوی فرد بیمار تزریق می شود. با اندکی صبر این ماده به شبکیه رسیده و چشمان شما شروع به درخشیدن می کنند. در این حالت پزشک با کمک دوربین مخصوصی از چشم ها عکس گرفته و با مشاهده تصاویر بیماری را تشخیص می دهد.
- سونوگرافی چشمی،پزشکان در این روش از امواج صوتی استفاده می کنند و با خلق تصاویری از ساختار چشم، وجود بیماری را تشخیص داده و برای درمان آن اقدامات لازم را انجام می دهند.
درمان مایع پشت شبکیه چشم
حال که با علت جمع شدن آب پشت شبکیه چشم آشنا شدیم، خوب است که روش های درمان این بیماری را نیز بشناسیم. پزشکان برای بهبود شرایط بیمار و درمان بیماری از روش های مختلفی استفاده می کنند. روش درمانی با توجه به علت بروز بیماری تعیین می شود که مهم ترین آن ها به شرح زیر می باشند:
- پزشکان برای کاهش التهاب دارو های مخصوصی مانند کورتیکواستروئید ها را برای این بیماران تجویز می کنند. این دارو ها که به شکل قرص و یا قطره تولید می شوند در درمان چشمان ملتهب بسیار موثر هستند.
- در برخی مواقع پزشک انجام جراحی ویترکتومی را برای بیمار خود تجویز می کند. در طی این عمل ماده ژله مانند موجود در پشت شبکیه تخلیه می شود.
- برخی مواقع نیز پزشک برای کاهش تورم از لیزر درمانی کمک می گیرد. در این روش دستگاه های لیزر مخصوصی مورد استفاده قرار گرفته و نشت رگ های خونی را متوقف می کنند.
- در شرایطی که فرد با مشکل ادم ماکولا مواجه باشد، روش های درمانی نیز کمی متفاوت تر می شود. در این شرایط پزشک از روش تزریق ضد WEGF استفاده کرده و از این طریق به درمان بیماری می پردازد.
- تغییر سبک زندگی و توجه بیش تر به سلامتی و کنترل قند خون می تواند یکی دیگر از روش های بهبود این بیماری به شمار آید.
کلام آخر
فاکتور ها و عوامل زیادی هستند که به عنوان علت جمع شدن آب پشت شبکیه چشم شناخته می شوند. بنابراین پزشک ابتدا باید علت بروز این بیماری را تشخیص داده و بر اساس آن یکی از مناسب ترین روش های درمانی را انتخاب کرده و مورد استفاده قرار دهد.
شاید این بیماری در همه موارد در میزان بینایی افراد اختلال ایجاد نکند اما یک اختلال غیر طبیعی به حساب می آید. در نتیجه باید سریعا به پزشک مراجعه کرده و برای درمان آن اقدامات لازم را انجام دهید.
سوالات متداول علت جمع شدن آب پشت شبکیه چشم
- آیا جمع شدن آب پشت شبکیه سبب کوری در افراد می شود؟
بله، این بیماری گاهی اوقات سبب جدا شدن و یا حتی از بین رفتن شبکیه شود. حال اگر به سرعت برای درمان آن اقدام نکنید، احتمال نابینایی دائمی شما نیز وجود دارد. - چه میوه هایی می توانند در درمان دژنراسیون ماکولا موثر باشند؟
موز، سیب، انواع توت ها و سبزیجات می توانند در تاثیر بسیار زیادی در درمان این بیماری داشته باشند و روند درمان را کوتاه تر کنند. - بیماری تجمع آب پشت شبکیه با چه علائمی همراه است؟
معمولا افراد در مراحل اولیه این بیماری دچار دوبینی شده و به نور شدید حساسیت پیدا می کنند. در هنگام رانندگی در شب دچار مشکل شده و یا این که با اختلال ابر بینایی مواجه می شوند.