بیماری آب مروارید
بیماری آب مروارید (کاتاراکت) یکی از بیماری های شایع چشم است و عمل آن نیز شایع ترین عمل چشم می باشد. در این بیماری عدسی چشم شفافیت خود را از دست می دهد و به رنگ سفید و یا تیره تغییر می کند.
این تغییر رنگ مانع از ایجاد تصویر شفاف در چشم می شود. همچنین به مرور زمان این کدورت افزایش یافته به طوری که ممکن است فرد دید خود را از دست بدهد و نیاز به عمل جراحی پیدا کند.
علامت بیماری آب مروارید تاری تدریجی بینائی بدون درد، قرمزی و مشکلات دیگر است. این بیماری با معاینه چشم توسط اپتومتریست یا چشم پزشک به راحتی قابل تشخیص است. در بیشتر موارد راهی برای جلوگیری از بیماری آب مروارید وجود ندارد.
ولی به طور کلی محافظت از چشم ها در برابر ضربه و آسیب ، تشخیص و درمان به موقع بیماری های داخلی، تغذیه مناسب، محافظت از عوامل محیطی و مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج برای پیشگیری از بیماری های چشمی موثر هستند.
علائم بیماری آب مروارید چیست؟
آب مروارید معمولا به آرامی شکل می گیرد و ممکن است تا زمانی که جلوی نور را مسدود نکند، شما متوجه آن نشوید. علائم زیر نشان می دهد که احتمالا شما به بیماری آب مروارید دچار شده اید:
– دیدی که ابری، تار یا مه آلود است
– نزدیک بینی (در افراد مسن)
– تغییر در نحوه مشاهده رنگ ها
– مشکلات رانندگی در شب (مثلاً تابش خیره کننده چراغ های جلو)
– مشکلات تابش خیره کننده در طول روز
– دوبینی در چشم آسیب دیده
– عدم کارآمد بودن عینک یا لنزهای تماسی
علل و انواع بیماری آب مروارید
آب مروارید زمانی ایجاد می شود که پروتئین در عدسی چشم شما جمع شود و آن را کدر کند. این امر مانع از عبور واضح نور از چشم می شود. آب مروارید حتی به مرور زمان باعث می شود که بینایی خود را از دست بدهید. بیماری آب مروارید انواع بسیار زیادی دارد برخی از رایج ترین آنها عبارتند از:
آب مروارید اسکلروتیک هسته ای
آب مروارید اسکلروتیک هسته ای رایج ترین نوع آب مروارید است که به خاطر پیری طبیعی چشم ایجاد می شود. این نوع آب مروارید باعث ایجاد شرایط نزدیک بینی می شود. همچنین به مرور زمان نیز ممکن است منجر به انسداد دائمی بینایی گردد.
آب مروارید قشر
آب مروارید قشر با تشکیل پشته های سفید در ناحیه محیطی لنز مشخص شده و به مرور زمان به سمت مرکز پیش می روند. علامت اصلی آب مروارید قشر تابش خیره کننده است. همچنین ممکن است دید شما مبهم شود مثل اینکه در حال نگاه کردن به مه هستید.
در این شرایط ممکن است رانندگی در شب، تشخیص رنگ های مشابه از هم و یا قضاوت در مورد فاصله یک شی برای شما سخت شود. برای تشخیص به موقع و درمان بیماری آب مروارید حتما به یک مرکز درمان اپتومتری در رشت مراجعه نمایید.
زیر کپسولی خلفی از انواع بیماری آب مروارید
آب مروارید زیر کپسولی خلفی در مقایسه با دو نوع فوق بحرانی تر بوده و به صورت گرانول در ناحیه عقب لنز، دقیقاً روی کیسه کپسول خلفی شکل می گیرند که منجر به انسداد بینایی شدید می شوند.
این نوع بیماری آب مروارید سریع تر از سایر آب مرواریدها ظاهر می شوند و ممکن است در عرض چند ماه علائم را مشاهده کنید. آنها دید نزدیک شما را تحت تأثیر قرار می دهند و دید در نور شدید را سخت تر می کنند.
آب مروارید ساب کپسولر قدامی
این نوع بیماری آب مروارید ، دقیقا در جلوی کپسول عدسی تشکیل شده و اکثرا به دلیل آسیب یا تورم چشم به وجود می آید. یک نوع اگزما به نام درماتیت آتوپیک نیز ممکن است منجر به این نوع بیماری آب مروارید شود.
آب مروارید مادرزادی
این نوع آب مروارید از بدو تولد در کودکان ایجاد می شود که بیشتر دلیل ژنتیکی دارد اما ممکن است با بیماری هایی مانند سرخجه در دوران بارداری نیز در ارتباط باشد. همچنین آب مروارید مادرزادی می تواند ناشی از یک مشکل کروموزومی مانند سندرم داون باشد.
اگر آب مروارید خارج از مرکز لنز ایجاد شده باشد. ممکن است بر اساس تشخیص چشم پزشک نیازی به درمان نداشته باشد. اما اگر دید نوزاد مسدود شده باشد چشم پزشک باید آن را خارج کند.
برای جلوگیری از هر گونه بیماری چشمی در کودکان و نوجوانان مهم است که بینایی فرزندتان را به طور منظم در مراکز بینایی سنجی در رشت و شهرهای دیگر بررسی کنید. هرچه زودتر آب مروارید تشخیص داده شود، در دراز مدت بینایی آنها بهتر خواهد بود.
اولین غربالگری بینایی زمانی انجام می شود که کودک شما تازه متولد شده است. پزشک چشم نوزاد را از نظر آب مروارید و سایر مشکلات بررسی می کند. همچنین آنها بعد از دوران نوزادی و کودکی مرتب باید برای انجام تستهای بینایی به اپتومتریست یا چشم پزشک مراجعه نمایند.
تروماتیک از انواع بیماری آب مروارید
بسیاری از انواع آسیب ها نیز می توانند منجر به بیماری آب مروارید شوند. مثلا ضربه، سوختگی، مواد شیمیایی یا ترکش ممکن است موجب صدمه به چشم ها شود. این نوع آب مروارید ممکن است خیلی زود پس از آسیب وارد شده، رخ دهد و یا تا سال ها بعد ظاهر نشود.
آب مروارید ثانویه
هنگامی که یک بیماری دیگر یا یک درمان دارویی منجر به بیماری آب مروارید شود، پزشکان آن را ثانویه می نامند. دیابت، مصرف استروئیدها، بیماری های متابولیک، بیماری های عفونی و غیره از علل احتمالی آن هستند.
آب مروارید چگونه تشخیص داده می شود؟
برای اینکه بفهمید آیا آب مروارید دارید یا خیر ابتدا باید به یک مرکز معاینه اپتومتری در رشت مراجعه کنید. اپتومتریست یا چشم پزشک در مورد علائم شما سوال می کند و از نزدیک چشمان شما را معاینه می کند. همچنین ممکن است آزمایشات زیر را برای شما تجویز کند:
- تست حدت بینایی: در این روش اپتومتریست در مرکز اپتومتری در رشت از شما می خواهد که حروف را از راه دور بخوانید تا متوجه شود دید شما چقدر واضح است. ابتدا با یک چشم و سپس با چشم دیگر آن را امتحان خواهید کرد. آنها همچنین ممکن است یک آزمایش تابش خیره کننده را انجام دهند، در این صورت یک نور درخشانی را به چشم شما می تابانند و سپس از شما می خواهند که حروف را بخوانید.
- معاینه شبکیه: پزشک قطرههایی را در چشمان شما میریزد تا مردمک چشم ها گشاد شوند و از این طریق بتواند بافت اطراف پشت چشمتان را به خوبی بررسی کند.
درمان بیماری آب مروارید
جراحی تنها راه درمان بیماری آب مروارید است، البته ممکن است فوراً به آن نیاز نداشته باشید. اگر مشکل را در مراحل اولیه تشخیص دهید، ممکن است بتوانید با یک نسخه جدید مثلا با تعویض عینک خود از بروز آن جلوگیری کنید.
یک لنز قوی تر نیز می تواند دید شما را برای مدتی بهتر کند. برای سفارش عینک یا لنز تماسی در رشت به مرکز اپتومتری ساحل اپتیک مراجعه کنید.
اما اگر مشکلات بینایی شما افزایش یافته است به طوری که حتی با عینک یا لنز هم برای انجام کارهای روزمره با مشکل مواجه شده اید وقت آن رسیده است که حتما با یک چشم پزشک در مورد عمل جراحی آب مروارید صحبت کنید.
عمل جراحی آب مروارید چگونه است؟
چندین نوع عمل برای بیماری آب مروارید وجود دارد، اما در همه آنها جراح شما عدسی کدر را بیرون می آورد و آن را با یک عدسی مصنوعی جایگزین می کند. ممکن است از جراحی چشم برای درمان آب مروارید بترسید اما این یک روش بسیار رایج است. چشم پزشک برای بی حس کردن چشم شما در حین عمل از بی حسی موضعی استفاده می کند.
بنابراین شما در حین عمل چیزی احساس نخواهید کرد. این جراحی معمولاً ۱۵ تا ۲۰ دقیقه طول می کشد و نیازی نیست یک شب در بیمارستان بمانید.
اگر در هر دو چشم آب مروارید دارید، پزشک منتظر می ماند تا چشم اول شما بهبود یابد و سپس چشم دوم را جراحی می کند. معمولا بیش از ۹۵ درصد از افراد از نتایج جراحی آب مروارید راضی هستند. پس جای نگرانی وجود ندارد.
مراقبت های بعد از جراحی آب مروارید
برای اکثر افراد، بهبودی به آرامی پیش میرود. اینکه چقدر طول می کشد تا بهبودی به طور کامل بدست آید بستگی به نوع جراحی شما دارد. اما به طور کلی، چند روز بعد از جراحی متوجه بهبودی بینایی خود خواهید شد.
بعد از حدود یک یا دو هفته نیز می توانید به انجام تمام کارهای روزمره خود بازگردید. البته خطراتی مانند عفونت، خونریزی و یا جدا شدن شبکیه چشم نیز وجود دارد. اما در صورت مراجعه به یک جراح متبحر، احتمال آنها بسیار ناچیز است.
همچنین برخی از افراد پس از جراحی آب مروارید دچار مشکلی به نام کدورت کپسول خلفی (PCO) می شوند. در این صورت دید آنها ممکن است دوباره کدر شود، زیرا کپسول چشم که لنز مصنوعی را در جای خود نگه داشته است ضخیم تر شده که جراحی لیزری به نام YAG می تواند این مشکل را برطرف کند.
آیا بیماری آب مروارید قابل پیشگیری است؟
پزشکان دقیقاً نمی دانند چه چیزی باعث آب مروارید می شود، بنابراین هیچ راه اثبات شده ای برای پیشگیری از آن وجود ندارد. اما از آنجایی که آب مروارید و سایر بیماری ها مانند آب سیاه در افراد مسن شایع است، مهم است که به طور منظم برای معاینات چشمی به یک مرکز بینایی سنجی در رشت مراجعه نمایید.
همچنین اگر سابقه خانوادگی مشکلات چشمی دارید یا در معرض چیزهایی قرار گرفته اید که می تواند باعث ایجاد مشکل در چشم شما شود، مراجعه به متخصص چشم اهمیت بیشتری پیدا می کند. بزرگسالان باید تا سن ۵۰ سالگی حداقل هر ۲ سال یکبار و بعد از آن نیز هر سال به چشم پزشک مراجعه کنند.
همچنین اگر سابقه مشکلات چشمی یا شرایط دیگری مانند دیابت دارید که احتمال ابتلا به بیماری های چشمی را افزایش می دهد، احتمالا بیشتر نیاز به معاینه چشم خواهید داشت.
برای انجام معاینات چشم می توانید به مرکز اپتومتری ساحل اپتیک مراجعه کنید. این مرکز یکی از بهترین مراکز بینایی سنجی و درمان کم بینایی در رشت است.
سخن پایانی
در این مطلب از سایت مرکز اپتومتری ساحل اپتیک همانطور که گفته شد با بیماری آب مروارید به طور کامل آشنا شدید. بیماری آب مروارید (کاتاراکت) یکی از بیماری های شایع چشم است و عمل آن نیز شایع ترین عمل چشم می باشد. در این بیماری عدسی چشم شفافیت خود را از دست می دهد و به رنگ سفید و یا تیره تغییر می کند.
این تغییر رنگ مانع از ایجاد تصویر شفاف در چشم می شود. همچنین به مرور زمان این کدورت افزایش یافته به طوری که ممکن است فرد دید خود را از دست بدهد و نیاز به عمل جراحی پیدا کند.
سوالات متداول بیماری آب مروارید
- آیا بیماری آب مروارید قابل پیشگیری است؟پزشکان دقیقاً نمی دانند چه چیزی باعث آب مروارید می شود، بنابراین هیچ راه اثبات شده ای برای پیشگیری از آن وجود ندارد. اما از آنجایی که آب مروارید و سایر بیماری ها مانند آب سیاه در افراد مسن شایع است، مهم است که به طور منظم برای معاینات چشمی به یک مرکز بینایی سنجی در رشت مراجعه نمایید. همچنین اگر سابقه خانوادگی مشکلات چشمی دارید یا در معرض چیزهایی قرار گرفته اید که می تواند باعث ایجاد مشکل در چشم شما شود، مراجعه به متخصص چشم اهمیت بیشتری پیدا می کند. بزرگسالان باید تا سن ۵۰ سالگی حداقل هر ۲ سال یکبار و بعد از آن نیز هر سال به چشم پزشک مراجعه کنند.
- عمل جراحی آب مروارید چگونه است؟
چندین نوع عمل برای بیماری آب مروارید وجود دارد، اما در همه آنها جراح شما عدسی کدر را بیرون می آورد و آن را با یک عدسی مصنوعی جایگزین می کند. ممکن است از جراحی چشم برای درمان آب مروارید بترسید اما این یک روش بسیار رایج است. چشم پزشک برای بی حس کردن چشم شما در حین عمل از بی حسی موضعی استفاده می کند. بنابراین شما در حین عمل چیزی احساس نخواهید کرد. این جراحی معمولاً ۱۵ تا ۲۰ دقیقه طول می کشد و نیازی نیست یک شب در بیمارستان بمانید.