تاثیر دستگاه های دیجیتال بر بینایی کودکان چیست؟
بر اساس یک مطالعه برگرفته از این لینک چشمان کودکان بیشتر از بزرگسالان نور آبی را از صفحه نمایش دستگاه های دیجیتال جذب می کند. با توجه به افزایش محبوبیت تلفن های همراه، رایانه ها و تبلت ها برای مطالعه در مدرسه و استفاده شخصی، هر ساله تعداد کودکانی که دچار مشکلات بینایی و عیوب انکساری چشم می شوند در حال افزایش است.
قرار گرفتن در معرض انتشار نور دستگاه های دیجیتال، منجر به مشکلات بینایی از جمله سندرم بینایی رایانه ای، خستگی چشم، اختلالات چرخه خواب و خطر آسیب زودرس به شبکیه می شود. بنابراین قطعا نباید تاثیر دستگاه های دیجیتال بر بینایی کودکان را نادیده گرفت.
در ادامه ی این مقاله قصد داریم تاثیر دستگاه های دیجیتال بر بینایی کودکان را بیشتر مورد بررسی قرار داده و راه حل هایی را در این زمینه مطرح کنیم. با ما همراه باشید.
تاثیر دستگاه های دیجیتال بر بینایی کودکان چیست؟
در گذشته کامپیوترها و دستگاه های دیجیتالی مثل تبلت و موبایل فقط توسط بزرگسالان استفاده می شدند، اما امروزه همانطورکه شاهد هستید میلیون ها کودک به طور روزانه در مدرسه و خانه از کامپیوتر و گوشی های همراه هم برای آموزش و هم برای سرگرمی استفاده می کنند.
بنابراین موضوع تاثیر دستگاه های دیجیتال بر بینایی کودکان مدتی است که بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. کودکان نیز مانند بزرگسالان می توانند بسیاری از علائم مربوط به استفاده از کامپیوتر را تجربه کنند.
مشاهده گسترده ی صفحه دستگاه های دیجیتال توسط کودکان می تواند منجر به ناراحتی چشم، خستگی چشم، تاری دید و سردرد، خشکی چشم و سایر علائمی باشد که به مرور زمان به چشم ها آسیب می رساند.
همچنین این علائم گاهی اوقات به دلیل نور ضعیف، تابش خیره کننده و تنظیم نادرست فاصله چشم ها با دستگاه افزایش می یابد.
در ادامه ی این مطلب ضمن بررسی تاثیر دستگاه های دیجیتال بر بینایی کودکان به شایع ترین علائم چشمی مرتبط با استفاده از کامپیوتر در دوران کودکی، علل احتمالی و راه های اجتناب از آنها می پردازیم.
چگونه دستگاه های دیجیتال بر بینایی کودکان تأثیر می گذارند؟
در دنیای دیجیتالی امروز به نظر می رسد که بچه ها قبل از اینکه حتی راه رفتن را یاد بگیرند، نحوه استفاده از تلفن هوشمند یا تبلت را یاد می گیرند! از طرفی اغلب والدین از دستگاه های دیجیتال به عنوان راهی آسان برای سرگرم کردن فرزندانشان در طول روز استفاده می کنند که این کار اصلا توصیه نمی شود.
در واقع با توجه به تاثیر دستگاه های دیجیتال بر بینایی کودکان مهم است که استفاده از این دستگاه ها را تا حد امکان محدود سازید. زیرا محدود کردن زمان استفاده از دستگاه های دیجیتال بهترین راه برای کاهش یا جلوگیری از فشار چشم دیجیتال به شمار می رود.
علاوه بر این نکات دیگری هم وجود دارد که به والدین کمک می کند تا به فرزندان خود برخی عادات خوب در هنگام استفاده از دستگاه های دیجیتال را آموزش دهند.
هنوز اطلاعات زیادی در مورد تأثیر طولانی مدت رایانه یا سایر ابزارهای دیجیتال بر چشم کودکان در دست نیست. با این وجود یکی از تاثیرات منفی استفاده بیش از حد از دستگاه های دیجیتال هم برای کودکان و هم بزرگسال فشار چشم دیجیتال است که به یک معضل در زندگی دیجیتالی امروزی تبدیل شده است.
مراقب فشار چشم دیجیتال در کودکان باشید
فشار چشم دیجیتال در اصل یک ناراحتی فیزیکی در چشم ها است که پس از دو یا چند ساعت استفاده مداوم از دستگاه های دیجیتال و خیره شدن به صفحه نمایشگر آنها ایجاد می شود. از هر چهار کودک یک کودک بیش از سه ساعت در روز از دستگاه های دیجیتال استفاده می کند.
خیره شدن بیش از حد به صفحه نمایش باعث کاهش میزان پلک زدن نسبت به حد طبیعی آن شده و در نتیجه خشکی، خارش یا سوزش چشم را به همراه دارد. برای اینکه از سلامت چشمان فرزندتان مطمئن شوید باید به صورت مداوم برای معاینات چشمی به مراکز معتبر اپتومتری در رشت و شهرهای دیگر مراجعه کنید.
یک اپتومتریست میتواند علائم یا ناراحتی فیزیکی ناشی از دستگاههای دیجیتال را ارزیابی کرده و ابزارها و نکات مفیدی را برای کمک به کودکان جهت محافظت بیشتر از چشمانشان پیشنهاد کند.
چند نکته برای کودکان هنگام کار با دستگاههای دیجیتال
در هنگام استفاده از دستگاههای دیجیتال برای جلوگیری از فشار چشم دیجیتال در کودکان؛ از آنها بخواهید تا این نکات را رعایت کنند:
- بهتر است یک عینک بلوکنترل مخصوص کودکان برای جلوگیری از فشار چشم دیجیتال سفارش دهید و کودک خود را به استفاده از این عینک هنگام کار با کامپیوتر، تبلت یا موبایل تشویق کنید.
- علاوه بر عینک بلوکنترل می توانید از دیگر ابزارهای فیلتر کننده نور آبی ساطع شده از صفحه نمایشگر نیز استفاده کنید.
- کودکان را تشویق کنید که از وسایل دیجیتالی به مدت طولانی استفاده نکنند و هر ۲۰ دقیقه یکبار به چشمان خود استراحت دهند.
- اطمینان حاصل کنید که صفحه نمایش ابزارهای دیجیتال مخصوصا برای مدت طولانی خیلی نزدیک به چشمان کودک شما نباشند.
- اگر کودکی در حال انجام تکالیف مدرسه با رایانه یا گوشی همراه است، باید وضعیت صحیح قرار گرفتن بدن وی و فاصله اش تا دستگاه دیجیتال را به درستی تنظیم کنید.
-
زمان استفاده از صفحه نمایش ابزارهای دیجیتال را به حداقل برسانید:
کودکان به زمان زیادی بدون نگاه کردن به صفحه نمایشگر دستگاه های دیجیتال نیاز دارند تا اطمینان حاصل شود که استفاده از دستگاه های دیجیتال باعث سلب تجربیات فیزیکی عادی آنها نمی شود و رشد طبیعی و سالم چشمان آنها تضمین می شود.
بنابراین والدین و مربیان باید همواره از نزدیک بر میزان زمانی که کودکان با صفحه نمایش کار می کنند نظارت داشته باشند تا مطمئن شوند که بیش از حد نیست.
کودکان شما باید زمان زیادی را بدون خیره شدن به صفحه نمایشگر ابزارهای دیجیتالی بگذرانند. در این صورت اطمینان حاصل می شود که چشم های آنها خیلی خسته نمی شود یا برای مدت طولانی بیش از حد در معرض نور قرار نمی گیرد. همچنین به چشم ها این فرصت را می دهد که از فاصله دور به چیزها نگاه کنند و سیر رشد طبیعی خود را طی نمایند.
-
تنظیم نور دستگاه های دیجیتال را هنگام استفاده کودکان در نظر بگیرید:
هنگامی که کودکان از دستگاه های دیجیتال استفاده می کنند، روشنایی صفحه نمایش دستگاه باید با محیطی که در آن استفاده می شود مقایسه شده و به درستی تنظیم شود. تابش نور از منابع بیرونی هم باید به حداقل برسد.
-
به ارگونومی کودک هنگام استفاده از صفحه نمایش ابزارهای دیجیتال توجه کنید:
حتما به فاصله کودکان با ابزارهای دیجیتال و نحوه نشستن و استفاده آنها از این دستگاه ها توجه کنید. کودکان نباید صفحه نمایش را بیش از حد به چشمان خود نزدیک کنند یا آن را در زاویه ای قرار دهند که منبع نور خارجی به آن بتابد. زیرا همه ی این موارد می توانند فشار بیشتری بر چشم ها وارد کرده و همچنین به گردن آسیب برسانند.
-
به طور منظم برای معاینات چشم پزشکی با فرزند خود مراجعه کنید:
اگر فکر می کنید فرزندتان از مشکلات بینایی مرتبط با فشار چشم دیجیتال رنج می برد، باید به چند علامت توجه کنید. اگر کودک شما هر یک از علائم زیر را دارد حتما وی را نزد یک اپتومتریست یا چشم پزشک ببرید:
- خشکی چشم
- چشم های ملتهب یا خسته
- چشمک زدن
- تاری دید
- سردرد پس از استفاده از دستگاه های الکترونیکی
- مالش مداوم چشم ها
همچنین صرف نظر از نشان دادن علائم بالا، توصیه می کنیم کودک خود را هر ساله جهت انجام یک معاینه جامع چشم به یک مرکز اپتومتری در رشت و شهرهای دیگر ببرید تا از سلامت چشمان وی اطمینان حاصل شود.
مهم است که حدت بینایی و مهارت های تمرکز آنها به صورت سالانه آزمایش شود تا اپتومتریست یا چشم پزشک از رشد مناسب چشمان کودک شما مطمئن گردد و از هر گونه مشکل یا بیماری چشمی به موقع جلوگیری شود.
برای معاینات اپتومتری در رشت می توانید همین امروز به مرکز اپتومتری ساحل اپتیک مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.