التهاب چشم
التهاب یک کلمه آشناست و پزشکان اغلب آن را به عنوان یک علامت یا عامل خطر برای بیماری، پاسخ بدن به آسیب، یک عارضه جانبی دارو یا حتی دسته ای از داروها به نام ضد التهاب، تعریف می کنند.
التهاب زمانی اتفاق می افتد که بخشی از بدن تحریک شده و قرمز، متورم یا دردناک می شود. برای مثال بدن در زمان مبارزه با عفونت ناشی از باکتری ها یا ویروس ها و یا در پاسخ به یک آسیب یا ضربه ی وارد شده از بیرون، دچار التهاب می شود.
بنابراین در حالی که التهاب می تواند ناراحت کننده باشد، نشان می دهد که بدن در تلاش است از خود محافظت کرده و خود را بهبود بخشد. اما التهاب چشم دقیقا به چه معناست؟
در ادامه به التهاب چشم و علائم آن می پردازیم. همچنان با مرکز اپتومتری ساحل اپتیک یکی از مجهزترین مراکز بینایی سنجی در رشت همراه باشید.
علائم و نشانه های التهاب چشم چیست؟
التهاب چشم در پاسخ به عفونت، آلرژی، اختلالات خود ایمنی، تحریک و همچنین آسیب یا ضربه به چشم ها، پلک ها یا بافت های اطراف آن رخ می دهد. بسته به علت التهاب، قسمت های مختلف چشم ممکن است تحت تأثیر قرار بگیرند.
توجه داشته باشید که التهاب چشم شایع است و در هر سنی رخ می دهد. مدت زمان التهاب و درمان چشم به نوع و شدت بیماری، اختلال یا شرایط زمینه ای بیمار بستگی دارد. اما در اکثر موارد التهاب چشم را می توان با موفقیت درمان کرد.
برای مثال گل مژه (عفونت باکتریایی غدد چربی پلک)، باعث می شود که یک توده دردناک، قرمز و متورم روی پلک ظاهر شود. علت این توده چیزی است که به آن فرآیند التهابی می گویند.
در این صورت سیستم ایمنی بدن باکتری های مهاجم را شناسایی کرده و گلبول های سفید را به محل عفونت می فرستد. گلبولهای سفید خون، عفونت را احاطه می کنند که وظیفه آنها مهار آسیب، کشتن باکتری ها و ترمیم بافت است. کل این فرآیند باعث التهاب چشم می شود که شامل احساس گرما، قرمزی، ورم و گاهی اوقات نیز احساس درد در ناحیه چشم می شود.
با این حال، در موارد نادر نیز ممکن است یک بیماری جدی منجر به این التهاب گردد که حتی برای بینایی فرد یک تهدید جدی محسوب می شود. در چنین شرایطی تشخیص زودهنگام برای درمان به موقع بسیار مهم است.
بنابراین اگر هر یک از علائم التهاب چشم را تجربه می کنید حتما در اسرع وقت به یک اپتومتریست یا متخصص چشم مراجعه نمایید.
انواع مختلف بیماری های التهابی چشم چیست؟
-
یووئیت (التهاب لایه میانی چشم)
یووئیت در اصل اصطلاحی برای التهاب چشم است که می تواند در یک چشم یا هر دو چشم رخ دهد و لایه میانی بافت دیواره ی چشم یا یووه را تحت تاثیر قرار دهد.
نشانه های این بیماری ممکن است به صورت ناگهانی یا به صورت تدریجی بروز کند. همچنین می تواند با التهاب سایر قسمت های چشم همراه باشد و برای مدت کوتاه یا طولانی ادامه یابد.
علل متعددی برای یوئیت مطرح می شود که مهم ترین آن ها عبارتند از وجود باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها، بیماری های روماتیسمی مثل روماتیسم مفصلی، سارکوئیدوز، سابقه عمل جراحی چشم یا ضربه به چشم و یا برخی از سرطان ها.
برخی از علائم این نوع از التهاب چشم نیز عبارتند از: قرمزی چشم، درد چشم، حساسیت به نور، تاری دید، نقاط شناور تیره در میدان دید و کاهش بینایی.
با توجه به اینکه یووئیت می تواند جدی باشد و منجر به از دست دادن دائمی بینایی شود، برای تشخیص و درمان به موقع آن حتما در اسرع وقت به یک مرکز چشم پزشکی مراجعه کنید.
-
کراتیت (التهاب قرنیه)
کراتیت یا التهاب قرنیه منجر به متورم شدن غشای شفاف و محدب چشم می شود که وظیفه پوشاندن مردمک و عنبیه چشم را بر عهده دارد. ممکن است این نوع از التهاب چشم در اثر خراش قرنیه و یا استفاده از لنزهای چشمی صورت گرفته باشد که نیاز به درمان خاصی ندارد.
این بیماری گاهی نیز به دلیل عفونت های ناشی از باکتری، ویروس، قارچ یا انگل بروز می کند که با علائمی همچون قرمزی چشم، احساس درد، احساس شی خارجی در چشم، خروج اشک، تاری دید و غیره همراه است.
در صورت مراجعه به موقع به چشم پزشک، این نوع از التهاب چشمی بدون آسیب رسیدن به بینایی درمان خواهد شد. اما در صورتی که کراتیت درمان نشود و یا عفونت آن تشدید یابد ممکن است به صورت دائمی به بینایی شما آسیب برساند.
-
ورم ملتحمه (کونژکتیویت)
ورم ملتحمه یکی از شایع ترین انواع التهاب چشم در بین مردم جهان است. سفیدی چشم با پرده نازکی به نام ملتحمه پوشیده شده است که به جهت پوشاندن و نرم کردن سطح چشم ترشحات مخاطی را تولید می کند.
ملتحمه حاوی عروق خونی بسیار ظریفی است که با بررسی دقیق، مشاهده می شود. اما در صورت تحریک یا التهاب ملتحمه، عروق خونی آن مشخص تر خواهد شد که در این صورت چشم، قرمز به نظر می رسد.
گاهی اوقات دلایلی همچون عفونت ها و تحریک های محیطی منجر به ورم ملتحمه می شوند. یک نوع دیگر از ورم ملتحمه نیز در اثر آلرژی ایجاد می شود که سبب خارش شدید چشم شده و ممکن است با قرمزی مزمن چشم همراه باشد.
برای ارزیابی و معاینه دقیق التهاب و قرمزی چشم حتما باید به یک اپتومتریست یا چشم پزشک مراجعه کنید.
-
بیماری تیروئید چشمی
بیماری تیروئید چشمی (TED) یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی خود شخص باعث التهاب و تورم چشم می شود و تولید بافت ماهیچه ای و چربی پشت چشم را تحریک و ملتهب می کند که در نتیجه ی آن حدقه چشم به سمت جلو حرکت کرده و به طور کلی بر حرکات چشم تأثیر می گذارد. این نوع بیماری موجب بیرون زدگی کره چشم یا اگزوفتالم می شود.
در موارد شدیدتر نیز بینایی فرد تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. گاهی اوقات این بیماری با پرکاری تیروئید و در بیشتر اوقات با یک علت خاصی از غده تیروئید بیش فعال، به نام بیماری گریوز همراه است.
البته توجه داشته باشید که بیماری تیروئید چشمی، یک بیماری نادر است و کمتر کسی از زن و مرد به این عارضه مبتلا میشوند. این عارضه بیشتر در سنین میانسالی بروز میکند و برخی عادات مانند کشیدن سیگار برگ احتمال بروز آن را افزایش می دهد.
یک متخصص چشم در مراکز چشم پزشکی یا بینایی سنجی در رشت و شهرهای دیگر معمولا با روش هایی مانند آزمایش خون، اسکن و تست های بینایی بیماری تیروئید چشمی را تشخیص می دهد. جراحی و استفاده از داروها نیز برخی از روش های درمانی آن هستند.
در صورت ابتلا به یکی از بیماری های التهاب چشم چه کاری باید انجام داد؟
به طور کلی تشخیص و درمان بیماری های التهاب چشم بسیار مهم است. زیرا عدم توجه و رسیدگی به آنها ممکن است باعث آسیب دائمی به چشم و از دست دادن بینایی شود که قابل برگشت نیست.
بنابراین اگر متوجه هر یک از علائم بیماری التهابی چشم شدید، فوراً برای معاینه کامل چشم به چشم پزشک یا اپتومتریست مراجعه کنید. در یک معاینه کامل چشم، متخصص، نوع التهاب چشم و درمان آن را تشخیص خواهد داد.
برای دریافت کلیه خدمات بینایی سنجی در رشت و همینطور تشخیص و درمان کم بینایی در رشت می توانید به مرکز اپتومتری ساحل اپتیک مراجعه کنید.