با بیماری همولاکریا یا اشک خونین آشنا شوید
آیا تابهحال شاهد ریختهشدن اشکهای خونین از چشم خود یا اطرافیانتان بودهاید؟ این پدیده که به نظر بسیاری از افراد، تنها یک افسانه یا اسطوره در دل کتابهاست، عارضهای چشمی است که به نام همولاکریا شناخته میشود. اگر از شنیدن نام این بیماری شوکه شدهاید، پیشنهاد میکنیم ادامه این نوشتار را همراه ما باشید. ما در این مطلب قصد داریم با معرفی جامع و کامل این بیماری پرده از واقعیتی ناشناخته و کمی تحریفشده برداریم.
همولاکریا چیست؟
این بیماری یک نوع عارضه چشمی است که با نامهای متعددی همچون اشک خونین، همولاکریمی، داکریوهموره، ایپفور خونی یا اشک سانگوینی شناخته میشود.
این بیماری چشمی ناشناخته اشاره به وضعیتی دارد که در آن، غدد اشکی موجود در چشم اقدام به تولید اشکهای آغشته به خون میکنند. منبع خونی موجود در اشک، هر نقطهای از سطوح مختلف چشم میتواند باشد. خوشبختانه این عارضه پیامدهای جدی به همراه ندارد؛ بااینحال توصیه میشود هر زمان با چنین پدیدهای مواجه شدید، سریع با پزشک مشورت کنید.
علل بیماری همولاکریا چیست؟
طبق نظر پزشکان، واردشدن ضربه به چشم یا ایجاد زخم در آنها اصلیترین عامل ظاهرشدن بیماری اشک خونین در افراد است. بسیاری دیگر از پزشکان نیز معتقدند که دلایل ابتلای افراد به این بیماری مجموعهای از عوامل ناشناخته است که امکان شناسایی آنها به شکل کاملاً دقیق وجود ندارد. در ادامه میتوانید فهرست عوامل آشکار مؤثر در بروز این اختلال چشمی را مشاهده کنید.
آسیب ملتحمه
ملتحمه یک غشای شفاف است که در قسمت بالای صلبیه یا ناحیه سفیدرنگ چشم قرار دارد. این غشای شفاف حاوی رگهای خونی بسیار زیادی است که تحتتأثیر عفونت یا التهاب چشم پاره میشود. پارهشدن رگهای خونی موجود در ملتحمه یکی از دلایلی است که افراد به همولاکریمی مبتلا میشوند.
اختلالات خونی
یکی از عوارض جدی و خطرناک اختلالات متعدد خونی، لختهشدن و خونریزی است. گاهی از اوقات این پیامد ناخوشایند که در اغلب موارد، نتیجه ابتلای افراد به بیماری خونی تحت عنوان هموفیلی است، منجربه تولید اشک خونین از چشمها میشود.
خونریزی بینی
متصلبودن سیستم مجرای اشکی چشم به ساختار بینی سبب میشود هرگونه آسیب در بینی، ریسک بروز همولاکریا را در افراد افزایش دهد. یکی از شایعترین این آسیبها خونریزی در بینی است که سبب بازگشت خون از مسیر بینی به داخل چشمها میشود.
گرانولوم پیوژنیک
به تومور خوشخیم عروقی که در ناحیه ملتحمه یا کیسه اشکی رشد میکنند، گرانولوم پیوژنیک گفته میشود. تغییرات هورمونی در دوران بارداری، نیش حشرات یا التهابات مختلف بدنی از دلایل اصلی بروز این تومورها هستند.
فشار خون کنترلنشده
یکی از دلایل نادر اشک خونین فشار خون بسیار بالاست. زمانی که فشارخون از دایره نرمال خود خارج شود، احتمال پارهشدن رگهای خونی ملتحمه نیز افزایش پیدا میکند. ذکر این نکته حائز اهمیت است که منظور از فشار خون کنترلنشده، فشار خون بسیار بالایی است تحت درمانهای پزشکی قرار نگرفته باشد.
ملانوم بدخیم
یکی از بیماریهای بسیار جدی و خطرناکی که باید سریع تحت پیگیری و درمان پزشکی قرار گیرد، ملانوم بدخیم است. ملانوم یا کیسههای زخم، هر قسمتی از بدن را میتواند درگیر کند؛ اما ظاهرشدن آن در ناحیه ملتحمه یا غدد اشکی منجربه تولید اشک خونین در افراد میشود.
دلایل هورمونی
تغییرات هورمونی نیز یکی دیگر از عوامل مؤثر در ابتلای افراد به بیماری اشک خونی است. اوج این تغییرات هورمونی را میتوان در دوره قاعدگی خانمها مشاهده کرد.
مصرف داروها
در مواردی مصرف برخی از داروهای خاص نظیر داروهای رقیقکننده خون یا داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی میتواند بستر تولید اشک خونین را در چشمها فراهم کند. از معروفترین این داروها میتوان به وارفارین، هپارین، آسپرین و کلوپیدوگرل اشاره کرد.
ایدیوپاتیک
به تمام بیماریهایی که در نتیجه یک عامل ناشناخته در قسمتهای مختلف بدن ظاهر میشوند، ایدیوپاتیک میگویند. اشک خونین نیز از جمله بیماریهایی است که گاهی از اوقات بدون هیچ دلیل واضح و روشنی در افراد نمایان میشود.
ابتلای افراد به بیماریهای خاص
ابتلای افراد به برخی از بیماریهای زمینهای خاص میتواند زمینهساز بروز همولاکریا در افراد شود. از مهمترین این بیماریها باید از موارد زیر نام ببرد:
- هموکروماتوز (بیماریای که به دلیل جذب بیش از حد آهن در بدن رخ میدهد)
- ترومبوسیتوپنی (این بیماری سبب پایین ماندن سطح پلاکت خون میشود)
- سندروم استیونز جانسون (تأثیرگذاری مخرب بر پوست و غشاهای مخاطی از عوارض این بیماری است)
- گشادشدگی مویرگها (این بیماری که با اصطلاح تلانژکتازی شناخته میشود حکایت از وضعیتی دارد که در آن، رگهای خونی آسیبدیده نزدیک سطح پوست قرار میگیرند)
- سندروم ترسون (به خونریزی زجاجیه یا شبکیه گفته میشود که در نتیجه خونریزی داخل جمجمه اتفاق میافتد)
علائم بیماری همولاکریا
علامت اصلی بیماری اشک خونین، همان اشکهای آغشته به خونی است که از چشمها سرازیر میشود. بااینحال این بیماری به دلیل آنکه در نتیجه بسیاری از مشکلات و عوارض جسمانی مختلف رخ میدهد، علائم و نشانههای دیگری هم دارد که عبارتند از:
- ایجاد قرمزی در نواحی سفیدرنگ چشمها
- احساس خارش و سوزش در چشمها
- ملتهبشدن و متورمشدن چشمها
- بروز اختلال در میدان بینایی فرد
- وجود ضایعات پوستی در ملتحمه
راه های درمان بیماری همولاکریا
با تشخیص دقیق این بیماری و یافتن علتهای اساسی ایجادکننده آن، درمان این عارضه قطعی خواهد بود. پزشکان بعد از انجام معاینات بالینی و آزمایشات تخصصی، مناسبترین راهکار درمانی را جهت بهبود این اختلال چشمی اتخاذ میکنند. از جمله تکنیکهای درمانی این عارضه عبارتند از:
- مصرف قطرههای چشمی و داروهای آنتیبیوتیک و ضدعفونیکننده
- شستشو و آبیاری چشم جهت تخلیه اشک
- ترمیم و بازسازی مجرای اشکی از طریق جراحی
سندروم همولاکریا، بیماری ناشناخته اما واقعی
وقتی صحبت از اشک خونین میشود، بسیاری از افراد گمان میکنند از یک ژانر وحشتناک در فیلمهای تخیلی صحبت میکنیم. برخلاف این تصور باید بگوییم پدیده اشک خونی وضعیتی پزشکی است که کاملاً واقعیت دارد.
این عارضه ناخوشایند که حالتی از اشک آغشتهشده به خون است، در نتیجه عوامل متعددی رخ میدهد که مهمترین آنها شاید ضربه چشم یا ملتهبشدن رگهای خونی ملتحمه باشد. خوشبختانه بیماری اشک خونین از دسته بیماریهای درمانپذیری است که علائم دردناک آن با کمک دارو یا جراحی کاملاً برطرف میشود.
سؤالات متداول:
1. بیماری اشک خونین واقعیت دارد؟
بله. این بیماری که اسم علمی آن همولاکریا است ممکن است در برخی از افراد به دلیل وجود برخی بیماریها یا مصرف برخی داروها و… به وجود بیاید.
2. دلایل بیماری همولاکریا یا اشک خونین چیست؟
آسیب ملتحمه، ملانوم برخیم، مشکلات هورمونی، مصرف برخی داروهای رقیقکننده خون، اختلالات خونی، برخی بیماریهای خاص مثل سندروم استیون جانسون یا سندروم ترسون میتوانند باعث شکلگیری همولاکریا شوند.