برگشت نمره چشم بعد از عمل لازک
امکان برگشت نمره چشم بعد از عمل لازک وجود دارد یا خیر؟ این موضوع تقریباً دغدغه همه کسانی است که قصد انجام عمل لازک چشم را دارند. درواقع بیشتر افراد میخواهند بدانند که در صورت مثبتبودن جواب این پرسش، علل برگشت نمره چشم بعد از عمل لازک چیست و برای جلوگیری از این موضوع چه کارهایی می توان کرد؟
عمل لازک یکی از متداولترین و شناختهشدهترین عملها در زمینه چشم و مربوط به بینایی سنجی است. این عمل با نام PRK یا عمل حذف عینک نیز شناخته میشود و مشکلاتی مانند نزدیکبینی، دوربینی و آستیگماتیسم را برطرف میکند.
عمل لازک توسط پرتو لیزر در عرض چند دقیقه انجام میشود و به همین دلیل محبوبیت دارد؛ بنابراین بهتر است به نحوه انجام عمل لازک ، طول درمان و نحوه صحیح مراقبت از چشم بعد از عمل بپردازیم و از علت برگشت نمره چشم بعد از عمل سخن بگوییم. پس اگر قصد دارید برای همیشه از عینک خلاص شوید، این نوشته را با دقت بخوانید.
آیا امکان ضعیف شدن چشم بعد از عمل لازک وجود دارد؟
عمل لازک یکی از پرکاربردترین عملهای چشم است؛ طوری که چندین سال است در تمام دنیا از آن برای بهبود بینایی استفاده میکنند. اگرچه رعایت برخی مواد برای اینکه برگشت نمره چشم بعد از عمل لازک اتفاق نیفتد، ضروری است.
این عمل در بازه سنی 18 تا 40 سال بهترین نتیجه را برای فرد دارد و یکی از الزاماتش این است که در طول یک سال قبل از عمل، نمره چشم تغییر نکرده باشد. احتمال برگشت نمره چشم بعد از عمل لازک در افرادی که بیماریهای چشمی دارند یا مبتلا به دیابت هستند، بیشتر از دیگران است. پزشک جراح با توجه به شرایط چشم شما و با اتکا به تجربه و مهارت خود، میتواند بهراحتی احتمال بازگشت نمره چشم یا نیاز دوباره به عمل را تشخیص دهد.
تصویری از عمل لازیک چشم
دلایل بازگشت نمره چشم بعد از عمل لازک
بازگشت نمره چشم بعد از عمل لازک اپرچه متداول است، اما طبیعی نیست. عوامل مختلفی میتوانند بر بازگشت نمره چشم تاثیر بگذارند که در ادامه دربارۀ آنها صحبت خواهیم کرد.
پیرچشمی
اصلیترین دلیل برای بازگشت نمره چشم بعد از عمل لازک پیرچشمی است. فرآیند پیرشدن طبیعی چشم، که بیشتر در سنین 40 تا 55 سالگی مشاهده میشود، غیر قابل درمان است؛ هرچند میتواند با استفاده از عینک یا لنزهای تماسی تا حدی کنترل شود.
عدم استراحت چشم
خیرهشدن طولانیمدت به صفحات نوری مانند تلویزیون، رایانه، گوشی، تبلت، کتاب و… یکی دیگر از دلایل برگشت نمره چشم بعد از عمل لازک است. به طور کلی، استفاده بیش از حد از چشم و فشار آوردن زیاد به آن، امکان برگشت نمره چشم بعد از عمل لازک را افزایش میدهد. برایناساس، افرادی که مدام با کامپیوتر یا تلفن همراه کار میکنند، باید در هر یک ساعت، به چشمان خود استراحت دهند.
بیماری های چشمی
عارضه هایی مانند آب مروارید، دیابت، مشکلات شبکیه چشم و… ارتباطی به عمل PRK ندارند؛ اما در صورت ابتلا، ممکن است شما را به تکرار جراحی لازک مجبور کنند. در برخی موارد نیز شماره چشم فرد در اثر ابتلا به این بیماریها بالا رفته و مجددا نیاز به عینک پیدا کند.
مصرف داروهای هورمونی
یکی از علل بازگشت نمره چشم پس از عمل لازک، مصرف داروهای هورمونی است. به طور کلی، درمانهای جایگزینی هورمون، مصرف قرصهای ضدبارداری و مواردی از این قبیل، بر نتیجه عمل PRK تاثیرگذار هستند و ممکن است باعث برگشت نمره چشم پس از جراحی لازک شوند.
آستیگمات
افرادی که علاوه بر دوربینی یا نزدیکبینی دچار آستیگمات شدید چشم هستند، ممکن است به جلسات درمان با لیزر هم نیاز داشته باشند. این کار برای بهبود روند درمان و افزایش دقت در بینایی توصیه میشود. البته جلسات درمان باید بعد از بهبودی کامل قرنیه چشم آغاز شود. باید بدانید که انجام جلسات درمانی لیزر به معنی تکرار عمل لازک نیست؛ بلکه تابش لیزر به بخشی از قرنیه که نیاز به درمان دارد، صورت میگیرد.
بالا بودن شماره چشم
نمره چشم بسیار بالا در یک فرد (دوربینی یا نزدیکبینی آن فرقی نمیکند)، احتمال برگشت نمره چشم بعد از عمل لازک را برای او افزایش میدهد. در چنین مواردی، معمولاً احتمال بروز عوارض بعد از عمل زیاد است و حتی ممکن است پزشک را از جراحی منصرف کند. درنتیجه باید بدانید که اگر با نمره چشم بالا برای عمل لازک اقدام کنید، احتمال تکرار این عمل برایتان وجود دارد.
روش جلوگیری از برگشت نمره چشم بعد از عمل لازک
اگر دستورات پزشک را به درستی انجام دهید و مراقب چشمتان باشید، نیازی به نگرانی در رابطه با برگشت نمره چشم بعد از عمل لازک نیست. به گفته پزشکان، در اکثر موارد فرد بعد از جراحی بیشترین و کاملترین سطح از بینایی را تجربه میکند؛ اما ثابت نگه داشتن این میزان از بینایی تا حد زیادی به خود شما بستگی دارد.
برایناساس باید گفت ثابت نگهداشتن نمره چشم در بهترین حالت خود (عدد 6/6) سخت بوده و فقط با توجه و رعایت مراقبت های بعد از عمل لازک امکانپذیر است. موارد زیر به جلوگیری از برگشت نمره چشم بعد از عمل لازک کمک فراوانی میکند:
- فاصله مناسبی از انواع نمایشگر مانند رایانه، تلویزیون، گوشی و… داشته باشید؛
- در صورت الزام به استفاده طولانیمدت از رایانه یا گوشی، آن را به بخشهای کوتاهی تقسیم کنید و بین این فواصل به چشمانتان استراحت دهید؛
- برای استفاده از صفحات نوری مانند تبلت، تلویزیون، گوشی و… از عینک مناسب این کار استفاده کنید؛
- دقت کنید نور شدید، آزاردهنده یا بسیار کم در محیط کارتان وجود نداشته باشد. چراکه باعث فشار به چشمتان میشود؛
- اگر دارو یا قطره چشمی بعد از عمل برای شما تجویز شده است، آن را به طور منظم استفاده کنید؛
- استفاده از لنزهای تماسی با چشم را کنار بگذارید. زیرا ممکن است آسیب زیادی به قرنیه چشمتان وارد کنند؛
- در صورت الزام به استفاده از لنز، حتماً با پزشک مشورت کنید؛
- نکات مراقبتی گفته شده توسط پزشک را جدی بگیرید.
چه افرادی میتوانند عمل لازک انجام دهند؟
عمل لازک یا همان لیزیک، عیوب انکساری چشم (مانند دوربینی، نزدیک بینی، آستیگماتیسم) را برطرف میکند. در واقع این عمل وابستگی افراد به عینک را از بین میبرد و باعث سلامت چشم در زمینههای دیگر نمیشود. بنابراین برای همۀ افرادی که از ضعف بینایی رنج میبرند، گزینۀ مناسبی خواهد بود. اما به طور کلی کاندیدای مناسب برای عمل لازک چه کسانی هستند؟
بیشترین تأثیر و بهترین زمان برای عمل لازک بعد از سن 20 سالگی است. معمولاً در این سن، نمره چشم دیگر تغییر نمیکند. هرچند مشاهده شده برای اصلاح عدم تقارن دو چشم و جلوگیری از تنبلی چشم در سنین پایین هم این عمل مؤثر بوده است. برخی از افراد دارای بیماریهای چشم مانند آب مروارید، پیوند قرنیه و… هستند که به آنها اجازه استفاده از عینک را نمیدهد.
این افراد میتوانند سراغ عمل لازک بروند. شاید این عمل درمان کامل را برایشان به ارمغان نیاورد؛ اما به بهبود بینایی چشم کمک بسیار زیادی میکند.
چه افرادی نمیتوانند عمل لازک را انجام دهند؟
برخی از افراد امکان انجام عمل PRK را ندارند و در صورت انجام، احتمال برگشت نمره چشم بعد از عمل لازک در آنها زیاد است. در ادامه لیستی از این دسته افراد را نام میبریم:
- افراد مبتلا به دیابت یا همان بیماری قند؛
- افراد دارای بیماری آب مروارید؛
- افراد دارای بیماری تبخال چشم؛
- افراد دارای بیماری آب سیاه؛
- افرادی که به بیماریهای نقص ایمنی یا روماتیسمی دچار هستند؛
- افرادی که مردمک چشم آنها بیش از اندازه در تاریکی باز میشود؛
- افرادی که قرنیهشان ضخامت لازم برای عمل را ندارد؛
- افرادی که یکی از چشمانشان را به هر دلیلی از دست دادهاند؛
- افرادی که دارای بیماری نامنظمی یا قوز قرنیه هستند؛
- افرادی که کمتر از 18 سال سن دارند؛
- افرادی که نمره چشم آنها در حال تغییر است.
سخن پایانی
در اکثر موارد عمل لازک یک عمل اختیاری است و تنها در صورت تمایل خودتان انجام میشود؛ اما مگر میشود فردی که باید از عینک استفاده کند، دست رد به سینه این عمل جذاب بزند؟ هرچه نباشد، استفاده طولانیمدت از عینک و تمیز نگهداشتن شیشهها، مواظبت در برابر خط و خش، بخارگرفتن عینک در زمستان و… برای هیچکس خوشایند نیست و حتی در برخی مواقع آزاردهنده است.
با اینکه جراحی لازک چشم روشی بسیار مرسوم و متداول بوده واز درصد موفقیت بالایی برخوردار است؛ اما باز هم نیاز به مراقبت و رعایت اصولی دارد که عدم انجام آنها منجر به برگشت نمره چشم بعد از عمل لازک میشود.
حال شما بگویید نظرتان درباره عمل لازک چیست؟ به نظرتان فردی با ضعف بینایی نیاز به این عمل دارد یا باید تا آخر عمر با عینک و مشکلات آن دست و پنجه نرم کند؟ خوشحال میشویم نظراتتان را در بخش کامنتها با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول:
1. علت برگشت نمره چشم بعد از عمل لازک چیست؟
آستیگمات بودن چشم، پیرچشمی، مصرف داروهای هورمونی، عدم استراحت کافی چشم و برخی بیماریهای مربوط به بینایی، میتوانند باعث بازگشت نمره چشم بعد از عمل PRK شوند.
2. برای جلوگیری از برگشت نمره چشم بعد از عمل لازک چه کنیم؟
استفاده از عینک مناسب و فاصلۀ کافی از نمایشگرها، تنظیم و تعدیل نور محیط، مصرف منظم دارو یا قطره چشمی تجویز شده و رعایت تمام نکات توصیهشده توسط جراح چشم، میتواند از بازگشت نمره چشم پس از عمل لازک جلوگیری کند.