تأثیر اضطراب بر بینایی
اضطراب پاسخ طبیعی بدن به هر نوع نیاز به تغییر است که مزاحم تعادل طبیعی آن است. خواه این پاسخ جسمی، روانی، عاطفی یا بصری باشد، اضطراب تا حدودی بر همه ما اثر میگذارد.
اضطراب میتواند باعث نگرانی، افسردگی، بالا رفتن فشار خون، سوء هاضمه، سردردهای شدید و حتی تغییراتی در بینایی شود. آیا تأثیر اضطراب بر بینایی را می دانید؟
اضطراب میتواند باعث تاری دید، پرش چشم، انواع سردرد و آبریزش یا خشکی چشم شود. سرگیجه، خستگی چشم، حساسیت به نور، شناوری و اسپاسم چشم از جمله دیگر مشکلات اضطرابآور بینایی هستند. در این مطلب با ما همراه باشید تا با مهم ترین تاثیرات اضطراب آشنا شوید.
نحوه تاثیرگذاری اضطراب بر بینایی
وقتی بدن مضطرب میشود، مردمک چشم گشاد میشود تا نور بیشتری وارد شود و تهدیدهای بالقوه را واضحتر ببینید. با این حال، مقادیر بالای آدرنالین میتواند بر چشمتان فشار وارد کند و در نتیجه، دیدتان تار شود.
غالب بیماران همیشه از تأثیر اضطراب بر کارکرد و سلامتی بیناییشان آگاه نیستند؛ تأثیر اضطراب بر بینایی میتواند در گسترهای از ناراحتی خفیف تا شدید و ناتوانکننده متغیر باشد.
اضطراب میتواند سبب پرش پلک شود (که میوکیمی پلک نیز نامیده میشود). «پرشِ پلک» در اثر انفباض مداوم عضله چشم ایجاد میشود. معمولاً، فقط پلک یکی از چشمها میپرد، و این عارضه خفیف و موقتی است.
علاوه بر این، اضطراب نهتنها عارضههای جدیدی ایجاد میکند بلکه عارضههای موجود را نیز تشدید میکند. برای نمونه، پژوهشی که در سال ۲۰۱۸ در مجله EPMA منتشر شد، به این نتیجه رسیده بود که اضطراب مداوم روانشناختی و افزایش سطح کورتیزول عوامل ریسک ایجاد و پیشرفت برخی از بیماری های چشم هستند.
پژوهشگران صدها مطالعه و کارآزمایی بالینی را تحلیل کرده و به این نتیجه رسیدهاند که «درحالیکه یکی از پیامدهای اضطراب روانی طولانی، آسیب بینایی است، اما ممکن است وضعیت بدتر نیز بشود.»
اضطراب مداوم و افزایش سطح کورتیزول، با ایجاد اختلال در خونرسانی به چشم و مغز، تأثیر منفی بر آنها میگذارند. کورتیزول یکی از علل عمدۀ بیماریهای خطرناک چشم، شامل آبسیاه، نوروپاتی بینایی، رتینوپاتی دیابتی و زوال ماکولای مرتبط با افزایش سن است.
هیجانات و مشکلات بینایی در اثر اضطراب
اصطلاح نابینایی هیستریک یا کارکردی برای توصیف هرگونه آسیب بینایی استفاده میشود که نمیتوان آن را با آسیبشناسی یا ناهنجاریهای ساختاری توضیح داد. از اصطلاح «اختلال تبدیل» نیز برای توصیف آن استفاده شده است.
«اختلال تبدیل» سرکوب هیجانات (مانند ترس و/یا خشم) است که بهصورت کاهش قابلتوجه بینایی ظاهر میشود. این بیماران از تاریِ قابلتوجه بینایی، بدون عیب انکساری (نیاز به عینک) یا بیماری شکایت دارند.
حرکات چشم این بیماران (حرکت و تنظیم چشمها) مشکلی ندارد اما دید چشمشان تا اندازه زیادی کاهش مییابد. میدان بیناییشان تحت تأثیر قرار میگیرد و ظاهراً «لولهای» میشود.
آمبلیوپی هیستریک با این عقیده سارنو هماهنگ است که ذهنمان از ما میخواهد تا به جای هیجانات دشوار بر علائم جسمی تمرکز بکنیم.
آگاهی، استفاده از لنزهایی با نمره کم و مشورت با بیمار و کمک به او میتوانند به رفع این عارضه کمک کنند.
آشنایی با علائم اضطراب
متأسفانه، اثر اضطراب بر بینایی میتواند باعث کاهش بینایی شود، اما خوشبختانه، کاهش سطح اضطراب میتواند روند زوال بینایی را وارونه و آن را احیا کند. فعالیتها و عوامل گوناگون در سبک زندگی رایج، مانند کارهایی که از نمای نزدیک انجام میشوند، ساعت کار طولانیتر و استفاده بیشتر از فناوری دیجیتال، میتواند باعث اضطراب چشم شود.
و با تداوم پیشرفت فناوری، ناچاریم که از چشممان بیشتر و به مدت طولانیتر استفاده کنیم. خوشبختانه، بیشتر مشکلات چشم مرتبط با اضطراب زودگذر هستند، بویژه زمانی که عامل اضطرابآوری که در بروزشان نقش دارد، از بین برود.
روشهای کاهش اضطراب بر بینایی
از آنجا که اضطراب عملاً در زندگیمان وجود دارد، یادگیری نحوه کاهش آثارش بر سلامتی جسم، ذهن و چشممان از همه چیز مهمتر است. برخی گامهای اساسی برای کاهش اضطراب ساده و کمهزینه یا بیهزینه هستند.
- ورزش، خواب هشت ساعتی کامل در طول هر شب، رژیم غذایی سالم و گذراندن اوقات بیشتری از روز در فضای باز، روشهای بسیار خوبی برای کاهش اضطراب هستند.
- روشهای دیگری مانند تنفس عمیق، آموزش مدیریت اضطراب، گفتاردرمانی و مراقبه نیز برای کاهش سرعت پیشرفت زوال بینایی توصیه میشوند.
سخن پایانی
در این مطلب از سایت مرکز اپتومتری ساحل اپتیک همانطور که گفته شد به تأثیر اضطراب بر بینایی پرداختیم. جهت معاینه به اپتومتریست در مرکز اپتومتری در رشت مراجعه کنید.
تشخیص و درمان زودهنگام مشکلات میتواند به حفظ بینایی سالم در بقیه دوران زندگی کمک کند. شما می توانید برای معاینات چشم و بررسی مشکلات بینایی ناشی از اضطراب به مرکز اپتومتری ساحل اپتیک مراجعه نمایید.
سوالات متداول تأثیر اضطراب بر بینایی
- روشهای کاهش اضطراب بر بینایی چیست؟
ورزش، خواب هشت ساعتی کامل در طول هر شب، رژیم غذایی سالم و گذراندن اوقات بیشتری از روز در فضای باز، روشهای بسیار خوبی برای کاهش اضطراب هستند. روشهای دیگری مانند تنفس عمیق، آموزش مدیریت اضطراب، گفتاردرمانی و مراقبه نیز برای کاهش سرعت پیشرفت زوال بینایی توصیه میشوند. - علائم اضطراب چیست؟
کاهش سطح اضطراب میتواند روند زوال بینایی را وارونه و آن را احیا کند. فعالیتها و عوامل گوناگون در سبک زندگی رایج، مانند کارهایی که از نمای نزدیک انجام میشوند، ساعت کار طولانیتر و استفاده بیشتر از فناوری دیجیتال، میتواند باعث اضطراب چشم شود. و با تداوم پیشرفت فناوری، ناچاریم که از چشممان بیشتر و به مدت طولانیتر استفاده کنیم. خوشبختانه، بیشتر مشکلات چشم مرتبط با اضطراب زودگذر هستند، بویژه زمانی که عامل اضطرابآوری که در بروزشان نقش دارد، از بین برود.