۱۲ راهکار برای کمک به دانش آموزان دارای کوررنگی
دانش آموزان دارای کوررنگی برای موفقیت در تحصیل با چالش های زیادی روبرو هستند و نیازهای آموزشی خاصی دارند. بیشتر کودکان دارای کوررنگی فقط می توانند رنگ های خالص و اصلی را تشخیص دهند.
با این حال، تشخیص سایه ها و رنگ های مختلف و ترکیبی برای آنها دشوار است. مثلا برخی از این کودکان همه رنگ های قرمز، نارنجی، زرد و سبز را برای یک رنگ در نظر می گیرند.
اگر معلم کودکان مشکوک به کوررنگی هستید در وهله اول باید از والدین کودک بخواهید تا او را برای تست بینایی رنگ به یک مرکز اپتومتری ببرند. در صورت تایید ابتلای وی به کوررنگی نیز باید نیازهای آموزشی خاصی را برای چنین دانش آموزانی لحاظ کنید. ما در ادامه چند راهکار برای کمک به دانش آموزان دارای کوررنگی ارائه می دهیم.
کور رنگی چیست و چگونه در دانش آموزان تشخیص داده می شود؟
کوررنگی به دلیل تفاوت در نحوه واکنش یک یا چند سلول حساس به نور موجود در شبکیه چشم نسبت به رنگ های خاص ایجاد می شود. کوررنگی بیشتر یک بیماری ارثی و ژنتیکی است. انواع مختلفی از کوررنگی وجود دارد که به دلیل تنوع ژنتیکی ایجاد می شود.
بسیاری از مردم فکر می کنند هر کسی که به عنوان “کوررنگ” شناخته می شود، فقط سیاه و سفید را می بیند. اما این یک تصور اشتباه است و برای اکثر افراد مبتلا به کور رنگی درست نیست. در واقع، بسیار نادر است که یک فرد کاملاً کور رنگ باشد و اغلب این افراد در تشخیص رنگ ها به خصوص رنگ های ترکیبی، پاستیلی و سایه ها مشکل دارند.
شما علائم کور رنگی در کودکان را معمولاً تا زمانی که کودک شروع به یادگیری نام رنگ ها نکند متوجه نمی شوید. کودکان و نوجوانانی که کوررنگ هستند، اشکال، خطوط و هر چیزی را که هر کس دیگری می تواند ببیند، فقط به رنگ های خاصی می بینند.
معلمان چگونه می توانند به دانش آموزان دارای کوررنگی کمک کنند؟
اولین قدم این است که بدانید و درک کنید که دانشآموزان دارای کور رنگی چه چیزی را میتوانند ببینند و چه چیزی را نمیتوانند ببینند. با کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این نوع اختلال بینایی شما بهتر می توانید نیازهای دانشآموزان دارای کوررنگی را درک کرده و برآورده سازید.
مرحله دوم این است که بفهمید کدام یک از دانش آموزان شما کوررنگ است. شما به راحتی می توانید تست کوررنگی را به تک تک دانش آموزان خود نشان دهید و آنهایی که نمی توانند عدد را ببینند به احتمال زیاد دچار کوررنگی هستند و نیاز به تست کوررنگی در مراکز معتبر اپتومتری دارند.
به این ترتیب شما باید به والدین آنها اطلاع دهید که کودک خود را برای تست بینایی رنگ به مرکز بینایی سنجی در رشت و شهرهای دیگر ببرند. اگر به دنبال مرکز اپتومتری در رشت هستید همین امروز به مرکز اپتومتری ساحل اپتیک مراجعه نمایید.
مرحله سوم این است که متوجه شوید دانش آموز مبتلا به کوررنگی چه رنگ هایی را نمی بیند و از آنها استفاده نمی کند. روشنایی کلاس درس بسیار مهم است. هر چه نور کلاس روشن تر باشد تشخیص رنگ آسان تر است. بنابراین سعی کنید حتما از نور طبیعی و زیاد برای آموزش در کلاس درس استفاده کنید.
رنگ اشیاء معمولی را به دانش آموزان دارای کور رنگی آموزش دهید. دانستن اینکه چیزها چه رنگی هستند می تواند به آنها در کارهای روزمره کمک کند. همچنین سعی کنید تمام وسایل ساخت کاردستی را که دارای رنگ های مختلف هستند مانند مداد رنگی و کاغذ رنگی، برچسب بزنید.
بنابراین دانش آموزان دارای کوررنگی نیز می توانند پا به پای دانش آموزان دیگر کاردستی درست کنند، نقاشی بکشند و از هنر خود لذت ببرند.
۱۲ راهکار برای کمک به دانش آموزان دارای کوررنگی
- هنگام نوشتن روی تخته سیاه از گچ سفید استفاده کنید تا کنتراست را به حداکثر برسانید. سعی کنید از گچ زرد، نارنجی یا مایل به قهوه ای روشن روی تخته های سیاه و سبز رنگ استفاده نکنید.
- ظروف رنگ آمیزی/نوشتن و مواد هنری مانند مداد رنگی، کاغذ رنگی و غیره را با نام رنگ برچسب بزنید.
- همیشه از کاغذ سفید استفاده کنید. حتی اگر نیاز به کپی کردن مطالب از کتاب های درسی و سایر مطالب آموزشی دارید.
- رنگ اقلام معمول روزمره را به دانش آموزان دارای کوررنگی آموزش دهید. برای مثال چمن سبز است، موز زرد است و موارد مشابه دیگر.
- سعی کنید از کدگذاری رنگ (مانند نمودار میله ای، نقشه یا اشیاء دیگر) استفاده نکنید. اگر این کار را می کنید، رنگ را با موردی که ممکن است نشان دهنده آن باشد بنویسید تا به دانش آموز مبتلا به کوررنگی در درک مطلب کمک کنید.
- به همه دانشآموزان آموزش دهید که کوررنگی چیست. زیرا معمولاً وقتی مشکل را درک میکنند راحتتر میتوانند آن را بپذیرند.
- برخی از فعالیت های کلاس را به صورت گروهی و تیمی در نظر بگیرید تا دانش آموزان دارای کوررنگی در کنار دیگر دانش آموزان بتوانند فعالیت بیشتری داشته باشند. دانش آموزان را با هم جفت کنید یا به دانش آموزان کوررنگی در آزمون های استاندارد که مناسب افراد مبتلا به کوررنگی نیست کمک کنید.
- زمانی که تکالیف نیاز به تشخیص رنگ دارند مثل تشخیص کشورهای مختلف بر روی نقشه جهان، یک همکلاسی را تعیین کنید تا به دانشآموزان دارای کوررنگی کمک کند.
- برای اطمینان از اینکه کودک می تواند اطلاعات مربوطه را انتخاب کند، از یک فیلتر صفحه مخصوص کوررنگی استفاده کنید.
- اگر نمودارها از رنگ ها برای مقایسه استفاده می کنند. از شاخص های ثانویه مانند الگوها به جای رنگ استفاده کنید.
- هنگام آموزش به دانش آموزان دارای کوررنگی در طول فعالیت های کلاس صبور باشید و نگذارید کودک احساس کند نسبت به همکلاسی های خود از توانایی کمتری برخوردار است.
- از والدین بخواهید کودکان مبتلا به کوررنگی را در دوره های آموزشی مختص کوررنگی ثبت نام کنند تا بهتر با کوررنگی و روش صحیح مقابله با آن آشنا شوند.
برای معاینه اپتومتری در رشت جهت انجام انجام تست کوررنگی همین امروز به مرکز اپتومتری ساحل اپتیک مراجعه کنید. این مرکز کلیه خدمات بینایی سنجی در رشت ، تجویز عینک تدریجی و فیت لنز تماسی در رشت و همینطور تجهیزات و خدمات کمک به افراد مبتلا به کم بینایی در رشت را ارائه می دهد.
همچنین برای افرادی که به دنبال غربالگری های تنبلی چشم در رشت هستند خدمات و تجهیزات پیشرفته ی این مرکز پیشنهاد می شود.