علت عفونت چشم
عفونت چشم چیست ؟
عفونت چشم یک نوع بیماری چشمی است که به دلیل درگیر شدن با میکروارگانیسمی مانند باکتری، ویروس یا قارچ اتفاق میافتد. شایعترین عفونت چشم، با نام چشم صورتی (التهاب ملتحمه چشم) شناخته میشود. به صورت کلی عفونت چشم ممکن است در یک یا هر دو چشم اتفاق بیفتد. برخی از عفونتها جدی نیستند اما سایر موارد خطرناک بوده و میتوانند باعث کاهش بینایی شوند. عفونت چشمی تقریباً بر هر قسمتی از چشم شما تأثیر میگذارد؛ مثلا ممکن است عفونت روی پلک، ملتحمه یا قرنیه یا قسمتهای خارجی چشمها ایجاد شود.
علائم عفونت چشم
- ترشح مایع خونی، زرد یا سبز از چشم
- پلکهای بهم چسبیده بعد از بیدار شدن از خواب
- قرمز شدن چشمها یا پلکها
- احساس این که چیزی در چشمان شما است
- درد چشم
- لکه سفید یا طوسی روی مردمک چشم
- افزایش حساسیت به نور
- کاهش بینایی ناگهانی
- تب بدون علائم دیگر
- سوزش چشم
- زائدههای اضافه و دردناک زیر پلک یا نزدیک ریشه مژهها
انواع عفونت چشم
التهاب ملتحمه یا قرمزی چشم
التهاب یا ورم ملتحمه یا همان چشم صورتی، توسط باکتری یا ویروس ایجاد میشود و باعث تغییر رنگ چشم خواهد شد. این بیماری ممکن است در اثر یک واکنش آلرژیک یا محرک ایجاد شود
التهاب قرنیه قارچی
التهاب قارچی چشم، در صورت بیتوجهی به درمان میتواند مشکلی جدی باشد؛ پس نیازبه بررسی فوری توسط پزشک دارد. عفونت قارچی چشم معمولاً پس از آسیب براثر یک اتفاق مثل وارد شدن شی به داخل چشم ایجاد میشود.
التهاب قرنیه آکانتامبا
التهاب یا تورم قرنیه، شایعترین بیماری قرنیه است که معمولاً نیز با عفونت همراه میشود؛ در مواردی که التهاب قرنیه غیرعفونی رخ میدهد، آسیب جزئی و در نتیجه آسیبهای معمولی مثل تماس چشم با لنز آلوده رخ میدهد. قرمزی چشم، درد، تاری دید و حساسیت به نور از علائم التهاب قرنیه است.
تراخم
تراخوم یا تراکوما، نوعی عفونت باکتریایی چشم است که هر دو چشم را درگیر کرده و بهشدت مسری است. علائم این بیماری معمولاً در طی چند روز پس از قرار گرفتن در معرض این باکتری نمایان میشود. از مهمترین علائم میتوانیم به خارش خفیف، تحریک و ترشحات عفونی چشم اشاره کنیم.
داکریوسیستیت
داکریوسیستیت یا داکریوسیست ایتیس، نوعی عفونت چشم است که کیسههای اشکی چشم را درگیر میکند. کیسههای اشکی وظیفه تولید اشک و پاکسازی و شستشوی چشم را برعهده دارند؛ بنابراین وقتی غدد نتوانند بهدرستی کار خود را انجام دهند، عوارض بسیاری برای چشم ایجاد میکند. این بیماری علتهای بسیار زیادی دارد و در نوزادان و زنان بالای ۵۰ سال شایعتر است.
آندوفتالمیت
آندوفتالمیت، عفونت داخل کره چشم است که در اثر تهاجم مقدار زیادی باکتری یا قارچ ایجاد میشود. اغلب، این عفونت در نتیجه باکتریها و با علائم بسیار حاد مشاهده میشود؛ این عفونت باید خیلی سریع درمان شود، درغیراینصورت احتمال نابینایی وجود دارد. این عفونت چشم، از عوارض آسیبهای جدی چشم است.
گل مژه
گل مژه، یک عفونت بسیار شایع است که در نتیجه آن، برآمدگی حساس و قرمز رنگ در لبه پلک ایجاد میشود. علت گل مژه انسداد غدد چربی پلک است که منجربه عفونت باکتریایی میشود. اغلب عفونت گل مژه با درمانهای خانگی از بین میرود.
بلفاریت
بلفاریت، به التهاب پوست پلک چشم گفته میشود. این عفونت معمولاً خط مژه و کمی بالاتر از آن روی پلک چشم را درگیر میکند و اغلب در هر دو چشم مشاهده میشود. علت این بیماری انسداد غدد روغنی پایه مژهها شناخته میشود. در نتیجه این اختلال رنگ چشمها به قرمز تغییر کرده و علائمی مانند خارش، ورم و حساسیت به نور نیز مشاهده میشود.
سلولیت مجاری
این بیماری، نوعی عفونت باکتریایی است که در نتیجه عفونت و التهاب چشم بروز میکند. سلولیت مجاری باید بهسرعت درمان شود، زیرا ممکن است خطرناک باشد و یا بهمشکلی دائمی مبدل شود.
مجرای اشک مسدود
در این نوع عفونت چشم، مجاری اشکی مسدود شده که در نتیجه آن مسیر تخلیه اشک به بینی بهطورجزئی یا کامل مسدود شده است؛ بنابراین امکان تخلیه اشک چشم وجود ندارد. این بیماری در نوزادان شایع است و تقریباً ۶۰ درصد از نوزادان بهاین بیماری دچار میشوند. البته انسداد مجاری اشک در نوزادان معمولاً خودبهخود برطرف خواهد شد؛ اما بزرگسالانی که به این بیماری مبتلا هستند باید برای درمان به پزشک مراجعه کنند.
کراتیت
کراتیت، به التهاب قرنیه توسط باکتریها، ویروس و یا انگلهای موجود در آب گفته میشود. این مشکل در افرادی که از لنزهای تماسی استفاده میکنند شایعتر است؛ بههمینجهت توصیه میشود افرادی که از لنزهای تماسی استفاده میکنند، نکات ایمنی را رعایت نمایند.
التهاب لایه میانی چشم یا uvea
این بیماری با التهاب لایه میانی چشم مرتبط است، معمولاً در اثر اختلالات خودایمنی و آرتریت لوپوس ایجاد میشود.
سلولیت اوربیتال
در صورتی که بافت نرم و چرب داخل حفره چشم دچار عفونت شود، سلولیت اربیتال رخ داده است. این بیماری مسری نیست، اما باید فوراً برای درمان آن به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا ممکن است در صورت عدم درمان بهموقع، عوارض خطرناکی برای بیمار ایجاد شود و حتی به نابینایی یا مرگ بیانجامد.
آنتی بیوتیک برای عفونت چشم
انواع بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت چشم عبارتند از:
- جنتامایسین
- ماکسی فلوکساسین
- گاتیوکسیوسین
- سیپروفلوکساسین
- توبرامایسین
- باسیتراسین