همه چیز درباره شالازیون چشم
یکی از بیماریهای شایع چشمی شالازیون بوده که عدم درمان آن باعث بروز مشکلاتی میشود. شالازیون به برجستگی کوچک در لبه پلک گفته میشود که در اثر مسدود شدن غده میبومین ایجاد شده و معمولا بعد از گذشت یک ماه از بین میرود. ما در این مقاله قصد داریم شما را با شالازیون و روش های درمان آن آشنا کنیم.
شالازیون چیست؟
شالازیون یک تورم یا توده کوچک روی پلک است که به دلیل مسدود شدن غده ایجاد میشود. اگر بیش از یکی داشته باشید به آنها شالازیا میگویند. این برجستگی کوچک یکی از رایج ترین انواع تودههای پلک است.
شالازیا به احتمال زیاد در پلک بالایی شما اتفاق میافتد. با این حال، آنها میتوانند به طور همزمان روی هر دو چشم قرار گیرند. شالازیا اغلب از بین میرود و ممکن است مجدد به آن مبتلا شوید.
شالازیون و گل مژه چه تفاوتی دارند؟
تشخیص شالازیون از گل مژه، نوع دیگری از برآمدگی پلک که ناشی از عفونت بوده، دشوار است. گلزدگی در امتداد لبه پلک، گاهی اوقات در قاعده مژه ایجاد میشود، اما شلازیا معمولاً به سمت وسط پلک است.
گل مژه به احتمال زیاد دردناک بوده و تمایل به داشتن یک لکه زرد در مرکز دارد که ممکن است پس از چند روز ترکیده شود. اگر عفونت از بین برود و مقداری مواد در غده گیر کند، گل مژه میتواند به شالازیون تبدیل شود.
چه چیزی باعث ایجاد شالازیون می شود؟
شالازیون زمانی ایجاد میشود که چیزی غده کوچک چربی را در پلک شما مسدود کند. این غدد (غدد میبومین) به مرطوب نگه داشتن چشمهای شما کمک میکنند. غده مسدود شده شروع به حفظ روغن کرده و متورم میشود.
در نهایت، مایع تخلیه شده و باعث تحریک پوست پلک اطراف چشم شما خواهد شد. این تحریک میتواند منجر به ایجاد یک توده سخت پر از روغن و مایع روی پلک شما شود. برخی از علل دیگر بروز این مشکل عبارتند از:
- روزاسه ( یک بیماری پوستی که باعث قرمزی و آکنه می شود)
- بلفاریت مزمن، التهاب پلک (قرمزی، تورم و تحریک)
- درماتیت سبوره (پوست قرمز، خشک، پوسته پوسته و خارش دار)
- بیماری سل
- عفونت های ویروسی
علائم شالازیون چیست؟
اگر شالازیون دارید، متوجه برآمدگی روی پلک خود خواهید شد. معمولا روی پلک بالایی شما تأثیر میگذارد. هنگامی که شالازیون برای اولین بار ایجاد میشود، ممکن است دردناک باشد، اما درد به سرعت از بین میرود.
با رشد، شالازیون ممکن است چشم قرمز، متورم و حساس شود. سایر علائم شالازیون ممکن است شامل موارد زیر باشد: سوزش خفیف که باعث آبریزش چشم شما میشود. تاری دید به دلیل فشار شالازیون بزرگتر به کره چشم پلک کاملا متورم شده است.
تشخیص شالازیون:
آزمایش خاصی برای شالازیا وجود ندارد. پزشک احتمالا در مورد علائم، مشکلات چشمی گذشته و به طور کلی سابقه سلامتی شما سؤال خواهد کرد. اگر بیش از یک بار به شالازیا مبتلا میشوید، پزشک ممکن است توصیه کند که به یک متخصص چشم مانند چشم پزشک یا اپتومتریست مراجعه کنید.
آنها میخواهند با انجام معاینه چشم خارجی و معاینه پلک برای بررسی غدد چربی در پایه مژههای شما، سایر مشکلات چشمی را بررسی کنند. درمان بیماریهای چشمی مانند بلفاریت و اختلال عملکرد غده میبومین میتواند از بازگشت شالازیا جلوگیری کند.
آیا می توان از شالازیا پیشگیری کرد؟
برخی از شالازیاها به دلیل گل مژهها شکل میگیرند. اگر بتوانید از گل مژه جلوگیری کنید، ممکن است بتوانید از ابتلا به شالازیون نیز جلوگیری کنید. برخی از عناصر ضروری بهداشت خوب عبارتند از:
- شستن دست: دستان خود را به طور کامل و مرتب بشویید. قبل از اینکه چشمهایتان را لمس کنید، حتماً دستهایتان را بشویید.
- مراقبت از لنز تماسی: قبل از برداشتن لنز، دستهایتان را بشویید. اطمینان حاصل کنید که دستهای خود را با محلول ضد عفونی کننده و تمیز کننده لنز کاملا تمیز کنید.
- شستشوی صورت: قبل از رفتن به رختخواب، صورت خود را روزانه بشویید تا آلودگی و آرایش پاک شود. ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی شما ممکن است توصیه کند که پلکهایتان را با اسکراب یا شامپو مخصوص بچه تمیز کنید، بهخصوص اگر مستعد ابتلا به بلفاریت هستید
- . بهداشت لوازم آرایشی: تمام لوازم آرایش قدیمی یا تاریخ مصرف گذشتهیتان را دور بریزید. حتما هر دو تا سه ماه یکبار ریمل و سایه چشم را تعویض کنید. همچنین هرگز از لوازم آرایش شخص دیگری استفاده نکنید.
بهترین راه برای خلاص شدن از شر شالازیون چیست؟
در بیشتر موارد میتوانید شالازیون را در خانه درمان کنید. بیشتر شالازیا در عرض یک ماه یا کمتر از بین میرود. اول، هرگز به شالازیون فشار نیاورید یا سعی نکنید آن را بیرون بیاورید. با این کار میتوانید باعث التهاب و عفونت شوید.
درمان خانگی:
درمانهای خانگی شالازیون به شرح زیر است:
- کمپرس گرم: یک دستمال تمیز را با آب گرم خیس کنید. آن را به مدت 15 دقیقه روی چشم آسیب دیده نگه دارید. این کار را حداقل سه بار در روز انجام دهید تا به باز شدن غده چربی مسدود شده کمک کنید.
- بهداشت را رعایت کنید: در مدتی که شالازیون دارید از آرایش چشم خودداری کنید. پس از تخلیه شالازیون، محل را تمیز نگه دارید. از روشهای خوب سلامت چشم پیروی کنید و از دست زدن به چشمها خودداری کنید.
درمان پزشکی:
اگر شالازیون از بین نرفت، باید از یک متخصص مراقبت از چشم کمک بگیرید. آنها احتمالا یکی از دو راه زیر را به شما پیشنهاد میدهند.
- درمان با کمک دارو: پزشک احتمالاً برای برطرف کردن التهاب چشم برای شما قطرة چشمی تجویز میکند. در برخی موارد نیز بسته به اندازه و محل شالازیون، پزشکان از طریق تزریق استروئیدها التهاب و ورم چشم را کاهش میدهند. اگر چشم شما عفونت باکتریایی داشته باشد پزشک با تجویز یک دوره قرص آنتیبیوتیک این مشکل را درمان میکند.
- درمان با جراحی: در موارد وخیم شالازیون، یا در شرایطی که شالازیون به کرات عود میکند پزشک ممکن است درمان با کمک جراحی را به شما پیشنهاد دهد. جراحی شالازیون بهصورت سرپایی و با کمک بیحسی موضعی انجام میشود. در این جراحی غدة شالازیون بهطور کامل تخلیه میشود.
در افرادی که شالازیونِ تکرارشونده دارند پزشک به وسیلة جراحی از شالازیون نمونهبرداری میکند، سپس با بررسی نمونه علت زمینهای بیماری را تشخیص میدهد.
آیا شالازیون خطرناک است؟
شالازیون معمولا خطرناک نیست و بیشتر از نظر زیبایی اهمیت دارد. بنابراین به شما توصیه میکنیم اگر دچار این عارضه هستید، بهداشت چشم را رعایت کرده و از دستکاری شالازیون پرهیز کنید. درصورتیکه شالازیون بهبود پیدا نمیکند و مدام تکرار میشود یا علائم آن آزاردهنده است از چشم پزشکهای مجرب در کلینیک اپتومتری ساحل اپتیک برای درمان آن کمک بگیرید.