همه چیز درباره عفونت چشم کودکان
چشم، مهمترین و تاثیرگذارترین اندام در بدن ما انسانهاست که درصورت عدم رعایت بهداشت فردی، سلامتی آن بهراحتی به خطر میافتد. اما در این بین، عفونت چشم کودکان نیازمند توجه و مراقبت بیشتری است.
شایعترین علت عفونت چشم برخورد دست آلوده به چشمان کودک است؛ به این دلیل که کودک بهتنهایی نمیتواند بهداشت فردی خود را رعایت کند. این اتفاق تنها در زمان بازیهای بیرون از خانه رخ نمیدهد و کوچکترین آلودگی نیز ممکن است منجر به عفونت چشم کودکان شود.
علاوهبراین ویروسها و باکتریهایی که منجر به آنفولانزا و… میشوند، میتوانند به چشمان کودک دلبندتان آسیب برسانند. به دلیل اهمیت این موضوع، در این مطلب عوامل بروز عفونت چشم کودکان را بررسی کرده و دربارۀ راه درمان آن صحبت خواهیم کرد.
انواع عفونت چشم کودکان
عفونت چشم انواع مختلفی دارد و بسته به نوع ویروس یا آلودگی، میتواند روش درمان متفاوتی داشته باشد. در ادامه، با برخی از رایجترین انواع عفونت چشم در کودکان آشنا خواهیم شد.
ورم ملتحمه
شایعترین نوع عفونت چشم کودکان ورم ملتحمه نام دارد. در این نوع عفونت، چشم کودک به صورتی تغییر رنگ میدهد و کمی ورم در محدوده چشمها به وجود میآید.
ورم ملتحمه بسیار مسری است و در فضاهای عمومی مانند مهدکودک و مدارس بهراحتی انتقال پیدا میکند. اگر کودکتان از لنز تماسی استفاده کند یا جراحی آب مروارید داشته باشد، احتمال ابتلای او به این نوع عفونت در چشم بیشتر میشود.
ورم ملتحمه و عفونت چشم در کودکان
اندوفتالمیت
این عفونت بسیار قوی ممکن است در صورت نفوذ یک جسم خارجی در چشم کودک یا جراحی آب مروارید اتفاق بیفتد. در صورت ابتلا به اندوفتالمیت به هیچ عنوان زمان را از دست ندهید و به محض وقوع، فورا کودک را به پزشک برسانید.
کراتیت آکانتامبا
این نوع عفونت به دلیل ورود نوعی انگل به داخل چشم رخ میدهد. این بیماری بیشتر در کودکانی دیده میشود که از لنزهای تماسی استفاده میکنند.
کراتیت قارچی
کراتیت قارچی نوعی عفونت چشمی است که به دلیل برخورد شاخه یا ورود آلودگی در قرنیه چشم رخ میدهد. در این نوع عفونت جسم خارجی وارد چشم شده و بعد از خراشیدن، از چشم خارج می شود.
سایر عفونت های ویروسی چشم
انواع دیگر عفونتهای چشم کودکان شامل تبخال چشمی، سلولیت، گلمژه، بلفاریت و یوئیت خواهند شد.
علائم عفونت چشم کودکان
علائم عفونت چشم کودکان متنوع است و بسته به نوع عفونت، میتواند متفاوت باشد.این علائم موارد زیر را شامل میشوند:
- تورم و قرمزشدن چشمها در کودکان؛
- ترشح مایعی چسبنده یا لزج (معمولا به رنگ زرد یا سبز) از چشمان کودکان؛
- کاهش قدرت بینایی، تاری دید و… ؛
- حساسیت زیاد به نور که معمولا باعث جاریشدن اشک از چشم کودکان میشود؛
- به هم چسبیدن مژهها هنگام بیدارشدن از خواب؛
- تورم؛
- درد و سوزش چشم؛
- گل مژه؛
- شالازیون (تودهای برآمده کنار پلک که مانند خالی بیرنگ به نظر میرسد.
توانایی و مقاومت کودکان در برابر سوزش، خارش و درد چشم بسیار کم است. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم در صورت مشاهدۀ هریک از علائم فوق، فورا به پزشک متخصص مراجعه کنید.
علل ابتلا به عفونت چشم کودکان
تماس دستهای آلوده کودکان، که توانایی رعایت بهداشت فردی را مانند بزرگسالان ندارند، یکی از عواملی است که همیشه منجر به شدتیافتن و گسترش بیماری خواهد شد. البته عفونت چشم در کودکان بسیار رایج است و موارد مختلفی در مبتلا شدن به آن نقش دارد. برخی از شایعترین دلایل ابتلا به عفونت چشم کودک عبارتند از:
- تماس دست آلوده با چشمها؛
- عفونتهای قارچی، ویروسی، انگلی و باکتریایی؛
- عفونت چشم کودکان در اثر سرماخوردگی که ممکن است با عفونت گوش و گلو همراه باشد؛
- رعایتنکردن بهداشت فردی و بهداشت چشمی؛
- ضعیفبودن سیستم ایمنی بدن؛
- برخورد جسم خارجی به چشم که منجر به خراشیدگی یا خونریزی شود؛
- جراحی و زخم در چشمها؛
- استفادهکردن از لوازم افراد ناقل یا مبتلا به ویروس مانند حوله، لباس و سایر لوازم بهداشتی فردی.
تماس دست آلوده با چشم و بروز عفونت چشمی در کودکان
پیشگیری از عفونت چشم کودکان
این بیماری در کودکان بسیار مسری است؛ اما راهکاری ساده برای پیشگیری از آن وجود دارد و آن هم عدم برخورد دست آلوده کودک با چشمان خود است. از آنجایی که کودکان توانایی رعایت این نکته را ندارند، باید دستهای آنها را مرتب بشویید.
اگر فردی در منزل به عفونت چشم دچار شده است، او را از کودکان دور کنید. لوازم بهداشتی فرد آلوده را از سایرین جدا کرده و مراقب رعایت بهداشت فردی باشید. رعایت این موارد، تا حد زیادی از انتشار و شیوع این بیماری جلوگیری میکند؛ اما در صورت ابتلا، لازم است تا برای درمان آن نیز اقدام کنید.
بیماریهای چشمی در میان کودکان بسیار رایج و متنوع است، پیشنهاد میکنیم مطلبی با عنوان آبله مرغان چشم در کودکان را بخوانید تا اطلاعات کاملی در این باره کسب کنید.
راه های درمان عفونت چشم کودکان
روش درمان عفونت چشم کودک باید توسط پزشک و بسته به تشخیص نوع عفونت، میزان و شدت آن تجویز شود. برای این منظور لازم است تا به متخصص چشم پزشکی اطفال مراجعه کنید. اما بهطورکلی بهترین داروی عفونت چشم کودکان استفاده از کمپرس آبگرم و شستوشوی مرتب چشمها با آبولرم است. از دیگر ابزارهای مهم برای جلوگیری از پیشرفت عفونت، شستن مداوم دستهاست.
استفاده از پماد عفونت چشم کودکان مانند اریترومایسین نیز تاثیر بهسزایی دارد. علاوهبراین، میتوانید از قطره تتراسایکلین یا باکتیماید نیز استفاده کنید. این دو محصول بهترین قطره برای عفونت چشم کودکان به شمار میروند.
یکی دیگر از مواردی که میتواند به عنوان دارو برای عفونت چشم استفاده شود، آنتی بیوتیک است. البته در مصرف این دارو به شدت جوانب احتیاط را رعایت کنید؛ چراکه استفاده از آنتی بیوتیک برای عفونت چشم کودکان عوارض جانبی دارد و بهتر است فقط در مواردی استفاده شود که جسمی خارجی به چشم برخورد کرده است.
به دلیل حساسیت چشمها در کودکان، پیشنهاد میکنیم به محض مشاهده عفونت از یک پزشک متخصص مشورت بگیرید. اگر به هردلیلی نمیتوانید به پزشک مراجعه کنید، درمان خانگی عفونت چشم نباید بیشتر از 3 روز طول بکشد. اگر پس از این مدت همچنان علائم عفونت وجود دارد، سریعا به چشمپزشک متخصص مراجعه کنید.
عفونت چشم کودکان؛ عارضه ای رایج اما قابل درمان
در این مطلب درباره عفونت چشم کودک صحبت کردیم و علل، راههای پیشگیری و روشهای درمان آن را ارائه دادیم؛ اما لازم است بدانید که همیشه بهترین راه برای درمان بیماری، پیشگیری از ابتلا به آن است.
در سنین کودکی فرزندتان به او آموزش دهید که دستان خود را به لوازم بهداشتی دیگران نزند. همچنین از او بخواهید از تماس دست با چشمان خود اجتناب کند. استفاده از عینک آفتابی، شستوشوی مداوم دستهای کودکان و فراهمکردن محیطی عاری از آلودگی برای بازی آنها، کمک فراوانی به جلوگیری از ابتلا به این بیماری میکند.
به دلیل آسیبپذیربودن چشمها در کودکان، توصیه میکنیم هنگام مشاهده علائم بیماری به درمانگاههای تخصصی مانند کلینیک چشم پزشکی مراجعه کنید. اما اگر روش موثری برای درمان عفونت چشم کودکان میشناسید، لطفا آن را با ما در میان بگذارید تا دیگر خوانندگان این مطلب نیز بتوانند از تجربیات ارزشمند شما بهرهمند شوند.
سوالات متداول:
1. دلایل عفونت چشم کودکان چیست؟
عفونت چشمی در کودکان معمولا به دلیل آلودگی و تماس دست رخ میدهد؛ اما ویروس و باکتری، برخورد جسم سخت و ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن نیز میتواند به این عارضه منجر شود.
2. چگونه میتوان از ابتلا به عفونت چشمی کودکان پیشگیری کرد؟
تنها راه جلوگیری از ابتلا به عفونت چشمی در کودکان، رعایت بهداشت است.